„Klubrádió
Reggeli gyors

Dr. Barta Csaba: A függőség nem csak a génekbe van a kódolva

19/01/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az addikcióért felelős gének 60 százalékban, míg a környezeti hatások 40 százalékban felelősek a függőségek kialakulásáért – derült ki egy nemzetközi kutatásból, amely az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével valósult meg. A kutatás eredményei felhasználhatóak az olyan gyermekek terápiájában, akik potenciálisan függővé válhatnak – nyilatkozta Dr. Barta Csaba, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Biológiai Tanszékének egyetemi docense a Reggeli gyors című műsorban.

2023. január 19. Reggeli gyors - részlet (2023.01.19.) Dr. Barta Csaba
10:17
00:00

Az addiktív személyiség bármire rá tud kapni, és a környezet vagy az adott lehetőségek szabják azt meg, hogy a függő személy milyen szert kezd használni, illetve milyen addiktív viselkedésformát vesz fel – mondta Dr. Barta Csaba, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Biológiai Tanszékének egyetemi docense. Hozzátette, nem külön az alkohol- vagy nikotinfüggőségnek vannak rizikógénjei, hanem általánosságban az addiktív személyiség rendelkezik genetikai rizikófaktorokkal. Míg valaki ulrtafutó lesz a testi adottságainak köszönhetően, addig másvalaki, aki dohányosok közt nőtt fel könnyen válhat nikotinfüggővé – szemléltette példákkal a kutató.

Sok függő azzal érvel, hogy azért nem tud megszabadulni szenvedélye tárgyából, mert a génjeiben van a függőségre való hajlam. Barta Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csak részben igaz, hiszen a gének 60 százalékban, míg a környezeti hatások 40 százalékban felelősek a függőségek kialakulásáért – ez derült ki az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével lefolytatott friss kutatásból. A kutató hozzátette, ugyanakkor természetesen mindannyian tehetünk a függőségünk leküzdése ellen.

 
Kábítószerfüggő (a kép csak illusztráció)
 
 

Ugyanakkor a különböző típusú függőségek elég jól átjárhatóak egymás között: a szerhasználót át lehet "állítani" például a  fokozott sportolásra vagy akár szenvedélyes művészi alkotásra – folytatta Barta. A kutató szerint a friss kutatás jobban megvilágítja azokat a biológiai folyamatokat, aminek a nyomán kialakulnak a különböző függőségek, megerősíti azt, hogy ezek a függőségek terelhetők.

Például előre tudhatjuk valakiről akár már gyerekkorában, hogy függő típus lehet, és ennek rizikófaktporai odafigyelhet a szülő és az iskola is – vetette fel a riporter, Selmeci János. Barta Csaba megerősítette ezen feltevést, hozzátette újabb gének felfedésével azonosíthatóak megfelelő terápiás célpontok, ezek működésébe adott esetben akár gyógyszeresen, akár más módon be lehet avatkozni. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a rizikógének vizsgálatából levonható következtetések etikai vonatkozásait is figyelembe kell venni egy ilyen terápia kialakítása során. 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Dr. Barta Csabával
2023. január 19., csütörtök 08:45
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János