„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: Lassan ciki lesz fideszesnek lenni

31/08/2021 16:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Dobrev Klára az előválasztáshoz szükséges 20 ezer ajánlás háromszorosát már összegyűjtötte, és folytatja tovább az országjárást. A DK miniszterelnök-jelöltje szerint egyre többen vannak az utcafórumaikon, bátrabbak az emberek, és kormányváltó hangulatot is tapasztal. Lefényképezik és nyilvánosságra hozzák az ilyen rendezvényeiken balhézó fideszes ellentüntetők fotóit, amiből szerinte az derül ki, hogy „lassan ciki fideszesnek lenni”, mert telefonálnak nekik, hogy vegyék le a képeket.

2021. augusztus 31. Megbeszéljük - részlet 21.08.30. Dobrev Klára
16:13
00:00

Dobrev Klára 61 ezer ajánlással elsőként leadta az előválasztási gyűjtőíveket. A Megbeszéljük adásában elmondta: több száz helyen, több ezer emberrel dolgoztak, és nem is hagyták abba a munkát, folytatják az országjárást. Az aláírásgyűjtés nagyon jó eszköz ahhoz, hogy minél több emberrel találkozzanak és elvigyék a hírt, hogy „kormányváltás lesz jövőre”. 

Hangsúlyozta, két szempontból nagyon fontos az előválasztás: meg tudják mutatni a választóknak, hogy milyenek lesznek a tisztességes viták, választások az Orbán-rendszer után, milyen lesz a demokratikus Magyarország politikai vitakultúra szempontjából. Az természetes, hogy vannak viták, „ez a legjobb családban is előfordul”, de versenyben, egymásra vigyázva választják ki az indulókat. Képzeljük el, milyen erőt és legitimitást ad az ellenzéki jelölteknek áprilisra, hogy így lesz belőlük induló, és nem Orbán Viktor mutat rá valakire, mint a másik oldalon – hívta fel a figyelmet.

Utcafórumok

Arról is beszélt, hogy egyre többen jönnek el az utcafórumokra. Ezek az elmúlt években 50-60 ember előtt tartották általában, és most Dombóváron is 200-an voltak, Debrecenben, Békéscsabán 500-an összejönnek. Kormányváltó hangulat van – hangsúlyozta, és egyre bátrabbak is az emberek, ami azért fontos, mert az elmúlt éveket a megfélemlítés is jellemezte. Amikor valaki összerakja, kormányváltás után, hogy mik a legnagyobb problémák, azt nem lehet csak közvélemény-kutatásokból megismerni, hanem találkozni kell azzal a rokkantnyugdíjassal, akinek a szelvényén ott van a 23 ezer forint, azzal a tanárnővel, akinek 75 ezer a nyugdíja, vagy azzal az ápolóval, aki a következő hónapokban dönti el, hogy egyáltalán marad-e az országban.

Egyre kevesebb fideszes jön balhézni. Úgy döntöttek, hogy persze, bárki jöhet ezekre a nyilvános fórumokra, de aki agresszív, üvöltözik, bekiabál, dobál – sőt, volt, hogy fegyvert is hoztak –, azt lefényképezik és nyilvánosságra hozzák a fotóját. És szerinte kiderült, hogy „ebben az országban lassan ciki fideszesnek lenni”, mert telefonáltak a helyi DK-soknak, hogy vegyék le a képüket.

Gyurcsányozás

A Fidesz kommunikációjának olyan fontos eleme a gyurcsányozás, hogy még petíciót is indítottak. Dobrev Klára szerint nincs már innováció a Fidesz politikájában, a folyamatos bűnbakkeresés már kevés. Szerinte ha a Fidesz a kormányzati teljesítményével kampányolna, akkor már ’14-ben is megbukott volna. Ezt Orbán is láthatta, és rájött, hogy muszáj a választási körülményeken és a médiaviszonyokon változtatnia. Hozzáfűzte: mint III. Richárd, aki egyszer csak úgy döntött, hogy gazember lesz, ő pedig „úgy döntött, hogy diktátor lesz”. Egyre abszurdabbak lesznek az üzeneteik, hogy valakik Jancsikából Juliskát operálnak, nemváltó óvodásokkal riogatnak. Van egy pont, ahol ezek már nem fedik el, hogy milyen állapotban van például az egészségügy. Persze, mindig lesznek Fidesz-hívek, akik hisznek Orbán Viktorban, de úgy látja, ők már kisebbségben vannak.

Senki nem támogatja az illegális migrációt az ellenzékből, amit erre a Fidesz mond, annak semmi alapja nincsen. Szerinte nem lesznek nagy tömegben menekültek Magyarországon – és nemváltó óvodások sincsenek.

Arra a kérdésre, hogy Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan ő is szívesen részt venne-e egy Klubrádió által szervezett vitán, azt válaszolta: természetesen. Hozzátette: nagyon örülne annak is, ha Orbán Viktor „merne vele vitatkozni”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. augusztus 31., kedd 16:05
Műsorvezető: Bolgár György