„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev: a menekültválságot is lopásra használja a kormány

29/08/2019 20:19

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíciói (DK) európai parlamenti képviselője attól tart, hogy a kormány tényleg elköltötte azt a 270 milliárd forintot, amelyet a határvédelemre adandó támogatásként kér az EU-tól, csak nem arra, amire állítja.

2019. augusztus 29. Megbeszéljük / részlet, Dobrev Klára (19.08.29.)
09:44
00:00

Dobrev Klára az ATV-n azt mondta, nem támogatja, hogy EU kifizesse az Orbán-kormány által határvédelmi költségként feltüntetett 270 milliárdos összeget, ezért a kormánypárti sajtó támadta.

Az EP-képviselő a Megbeszéljükben azt mondta: az Orbán-kormány „sokadszor lebukott azzal, hogy hazudik”. Ismét támadják az EU-t, szerinte Orbán szekere rúdja kifelé áll, ennek akar megalapozni rágalmakkal.

Jelezte, a 270 milliárd forint (több mint 800 millió euró) sokszor felmerült 2017 óta (maga a miniszterelnök állt elő ezzel a számmal - a szerk.), de már nagyobb, 500 milliárdos nagyságrendű összegről is beszélnek. Szerinte azért hazudik a kormány ebben az ügyben, mert amikor elkezdődtek a tárgyalások, hogy számoljanak el, melyek azok a költségek, amelyek tényleg a határvédelemből származnak és nem például a plakátolásból, akkor a kabinet visszakozott, hogy ez nem 800 millió euró, hanem csak 54 millió.

Ha ezt a pénzt tényleg elköltötték, akkor szerinte ellopták, mert elszámolni nem tudnak vele, soha senki nem látta, milyen számlák vannak emögött. Közölte: amikor elkezdték építeni a kerítést, akkor még Tuzson Bence volt a Fidesz-frakció szóvivője, ő azt mondta, hogy „ugyan, ez nem fogja átlépni a 3 milliárdot”, majd 11, 20, végül már 84 milliárdról beszéltek; olyan ez, mint a vizes vb, duzzadnak, dagadnak a költségek, mint a kis gömböc - mondta Dobrev Klára.

Kitért arra is, hogy az EU több millió eurót adott a menekültválság kezelésére, külső határok biztosítására. Volt egy 52 millió eurós keret a magyar kormány számára, de ennek a pénznek a töredékét hívták le, csaknem 40 millió eurót otthagytak, nem használták fel. Nem akarják, hogy az EU belenézzen a könyveikbe, mert ezzel szigorúan el kellett volna számolniuk, de közben hergelnek az EU ellen, hogy nem ad pénzt.

Dobrev Klára hangsúlyozta: nagyon szeretné, hogy a EU minél több pénzt adjon Magyarországnak, csak az ne az Orbán-családhoz, Tiborcz Istvánhoz, „Mészáros Lőrincekhez” vándoroljon. Ha 270 milliárdot kérnek, kérjenek, de kórházakra, oktatásra. Szerinte még a menekültválságot is arra használják, hogy lopjanak és gazdagodjanak.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2019. augusztus 29., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György