„Támogassa
Reggeli gyors

DK: Pikáns, hogy Bayer felesége. Támadjuk, de nem rágalmazzuk

20/11/2023 12:40

| Szerző: Klubrádió

"Felelőtlenül járt el Bayer Zsolt fideszes publicista felesége, Bayerné dr. Matusovits Andrea". A Demokratikus Koalíció képviselője, Sebián-Petrovszki László kimondhatja ezt, miután első fokon megnyerte az ellene indított rágalmazási pert. A felperes Bayerné vérplazma értékesítés miatt fordult bírósághoz. A DK-politikus az ügyet a Reggeli gyorsban ismertette.

A DK politikusa, Sebián-Petrovszki László perelte ki és hozta nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyekből kiderült: a Bayerné által főigazgatóként vezetett Országos Vérellátó Szolgálat 2019-ben a korábbi szerződés meghosszabbításával versenyeztetés nélkül, így a tender útján elérhető magasabb ár alatt adta el a magyar emberek vérplazmáját magáncégeknek. "Az első másfél évben kipereltük a szerződéseket, megnéztük, mennyiért adja el az OVSZ a vérplazmát. Ha összehasonlítjuk azzal, hogy a világ bármely táján mennyiért értékesítik, abból az derült ki, hogy egy év alatt egy-másfélmilliárd forinttal kevesebb bevétele lett a magyar államnak".

2023. november 20. Reggeli gyors - részlet - Sebián-Petrovszki László, 2023.11.20.
06:27
00:00
A per nem arról szól, hogy valóban olcsóbban adták-e el, hogy miért adták el olcsóbban, hogy a vérplazmát miért tenderen kívül adta el az OVSZ vezetője. "A per arról szólt, hogy mondhatom-e azt, hogy felelőtlenül járt el a Bayer Zsolt felesége az OVSZ vezetőjeként, mondhatom-e azt hogy káros szerződéskötés történt, illetve ha ezt mondom, rágalmazom-e őt. Azt mondta ki első fokon a bíróság a múlt héten, hogy nem rágalmazom őt ezzel egyáltalán.

Bayerné dr. Matusovits Andrea nem adott magyarázatot a per alatt arra, hogy miért nem írt ki közbeszerzést, akárcsak meghívásos alapon. "Két támadási irányvonala volt az ügyvédjének, ismertette a DK politikus. - Próbálták megmagyarázni, hogy nincs piaci ár, ha a vérplazma szervezet nemzetközi folyóiratát hozom, az nem összehasonlítási alap. Másfelől azt próbálták meg elmagyarázni a bíróság előtt, hogy valójában csak azért támadjuk őt, mert Bayer Zsolt felesége. Elmondtam, hogy nem ezért támadjuk, hanem az előnytelen szerződés miatt, és igen, a dolog pikantériája az, hogy ő Bayer Zsolt felesége."

A DK feljelentette az OVSZ-t, amit Polt Péter legfőbb ügyész elutasított, most pedig, mint Sebián-Petrovszki László mondta, jogászaik azon dolgoznak, hogy az első fokú ítéletre alapozva tudnak-e olyan beadványt írni, illetve feljelentést tenni, hogy a hatóságok hivatalosan foglalkozzanak a vérplazma-üggyel is.

Reggeli gyors/Sebián-Petrovszki Lászlóval
2023. november 20., hétfő 07:35
Riporter: Szénási Sándor