„Klubrádió
Café Péntek

Díj a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteknek

7/02/2020 17:05

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

A Café Péntekben a Magyar Civil Becsületrendről, egy különleges darabról, a Gittáról, egy pszichiátert bemutató dokumentumfilmről és egy Hamvas Bélához köthető filmes pályázatról is szó volt.

2020. február 07. Café Péntek (2020. február 07., péntek 20:00)
49:51
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Az Ars Humanica Hungarica Kört Kuthy Csaba alapította, és 2012 óta minden évben kiosztják a Magyar Civil Becsületrend díjakat. Idén a Stádium 28 Kör és Orosvári Zsolt kapja az elismerést - a vasárnapi átadón mi is ott leszünk, és terveink szerint tudósítunk majd róla a Facebook-oldalunkon.

A Stádium 28 az akadémiai ellenállásért kapja a díjat, Orosvári Zsolt pedig azért az áldozatos munkáért, amivel ágyakkal és klímaberendezésekkel látta el számos magyar kórház gyerekosztályát - civilként. A Café Péntekben az alapító mellett a két díjazottat laudáló Csepeli György és dr. Kincses Gyula volt a vendégünk.

A szabadság bolond körei címmel Dér András és Muhi Klára készített dokumentumfilmet Goldschmidt Dénes pszichiáterről, aki különleges elmegyógyintézeteket hozott létre annak idején Budapesten. Törzsök Erika szociológussal és Goldschmidt Lizával beszélgettünk a nagynevű orvosról és örökségéről.

Gitta - A Marton Mária által írt és rendezett darab a Spinózában egy auschwitzi magyar kápónőről, Gittáról szól, akit a második világháborúban hurcoltak el, és kényszerítettek a kápói szerepre. A műsorban Marton Mária volt a megszólaló.

Gitta
 
Gitta 
A kép forrása: jegy.hu
 

Hallottak már az „Új KÖZJÁTÉK” Kísérleti Filmetűd pályázatról? A Hamvas Béla Hagyatékkezelő és az Aster Film pályázatára filmalkotóknak 5 perces kísérleti filmetűdökkel nevezhetnek „Új Közjáték”címmel. A kísérleti sorozat célja, hogy a leírt gondolatok képpé váljanak, az írott szó és a mozgókép találkozásából új művészeti érték szülessen, Hamvas Béla életművéhez méltóan. Katona Zsuzsa dokumentumfilmessel beszélgettünk.

Café Péntek
2020. február 7. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia