„Klubrádió
Reggeli gyors

Devizahitel – A bankok ismerték a kockázatot

25/06/2019 08:49

| Szerző: Klubrádió

Perre fel! Miért kellett volna gyanakodniuk az embereknek, ha egyszer a pénzintézetek hitelképesnek minősítették őket?

2019. június 25. Reggeli gyors - részlet 19.06.25. Ravasz László
10:01
00:00

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést a Fővárosi Ítélőtábla. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy minden pórul járt adós fellélegezhet, jogszabály, vagy valamilyen központi rendelkezés ugyanis nincs, amely ezt a példát mindenkire alkalmazhatóvá tenné. Konkrétan fogalmazva: minden károsultnak egyenként perelnie kell, ha eredményt akar elérni. Ebben az esetben jogvesztő határidő nincs, tehát még senki sem késett le, arra azonban vigyázni kell, hogy a bank közben elrendelheti a végrehajtást, vagyis elveszítheti a házát az adós. A per megnyerésére akkor van esély, ha az ügyfél bizonyítani tudja, hogy nem kapott tisztességes tájékoztatást a banktól a kockázatokról.

Ravasz László ügyvéd a reggeli gyorsban elmondta, hogy ő még nem látott olyan tájékoztató iratot, amely megfelelt volna a követelményeknek. Általában az árfolyamkockázatra hívták fel az adós figyelmét, de itt kamatkockázat is volt, tehát komplex módon kellett volna értelmezni a tájékoztatási kötelezettséget.

A bankok ismerték ezeket a kockázatokat, illetve ismerniük kellett. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis már 2006-ban kiadott egy állásfoglalást, amelyben pontosan feltárta a devizahitelek veszélyeit, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törlesztőrészletek emelkedése megélhetési gondokat okozhat az adósoknál. Ezt a bankok nem tudatták az ügyfeleikkel.

Ravasz László felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok kínálták a terméket, nem az ügyfelek találták ki, hogy nekik most devizahitel kell. Azért választották, mert olcsóbb volt az elején, mint a forinthitel. A pénzintézetek ezek után elvégezték a hitelképesség-vizsgálatot és alkalmasnak találták az ügyfeleket. Akkor az embereknek miért kellett volna gyanakodniuk?

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. 06. 25. 06:00
Műsorvezető: Dési János