„Klubrádió
Reggeli gyors

Devizahitel – Ez nem jó hír az adósoknak

6/06/2019 14:07

| Szerző: Klubrádió

A hatalom az Európai Bíróság korábbi döntését félremagyarázza. Az kifejezetten az ügyfeleknek kedvezett.

2019. június 06. Reggeli gyors - részlet 19.06.06. Szepesházi Péter
07:34
00:00

Az Európai Bíróság véleménye most inkább a pénzintézeteknek kedvez – így értékelte a legújabb fejleményt Szepesházi Péter volt bíró. A Budai Központi Kerületi Bíróság arról kért állásfoglalást, hogy érvénytelen-e az a devizahitel-szerződés, amelyben a bank nem jelöli meg a folyósítási árfolyamot, de jelzi, hogy azt majd a szerződéshez kapcsolódó jóváhagyási, illetve folyósítási értesítő tartalmazza. Az Európai Bíróság szerint nem érvénytelen. Ez tehát nem jó hír az adósoknak, ezzel nem jutottak előbbre.

Az EB korábbi döntése viszont egyértelműen az ügyfeleknek kedvez. Annak alapján minden devizahitel-szerződésnél az eredeti, kamatmentes állapotot kellene helyreállítani. Hivatalosan mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Kúria elfogadja a döntést, ám félremagyarázza a tartalmát, ezért egyelőre állnak ezek az ügyek.

Azok közül az országok közül, amelyekben egyáltalán volt devizahitel, már mindegyik meghozta az adósbarát intézkedéseket, csak Magyarország nem. Ahol a nyilvánosságtól nem fél kellőképpen a hatalom, ott meg meri tenni, hogy egyáltalán ne, vagy csak félig-meddig oldja meg ezt a problémát. Szepesházi Péter szerint ez utóbbiról, tehát valamiféle részmegoldásról már lehet pletykákat hallani. Valamennyi remény tehát van arra, hogy az adósok visszakapjanak némi pénzt, bár nem annyit, mint amennyi az Európai Bíróság korábbi döntéséből következne. Ez a hatalmi megfontolásoktól függ.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.06.06. 06.00
Riporter: Rózsa Péter