„Klubrádió
Esti gyors

Devizahitel – Jó hír, de nem minden adósnak

12/04/2019 10:17

| Szerző: Klubrádió

Aki perbe szállt a bankkal szemben, az most jól járhat. A csendes többség pedig foghatja fejét, bár még semmi sem dőlt el.

2019. április 11. Esti gyors - részlet 19.04.12. B. Varga Judit
04:32
00:00

Tisztességtelen az árfolyamkockázatot az adósra terhelni, ha a bank nem adott megfelelő tájékoztatást a kockázat viseléséről, ebben az esetben a szerződés érvénytelen. Így foglalt állást a Kúria Konzultációs Testülete, több uniós döntés után. Azt is meghatározták, mi a megfelelő tájékoztatás: a „tájékoztatás akkor megfelelő, ha abból kitűnik, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa, vagyis a törlesztő részlet akár jelentősen is megemelkedhet, valamint ha abból az is kitűnik, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet”.

B. Varga Judit, az Azénpénzem.hu főszerkesztője szerint ez az állásfoglalás gyökeres változást hozhat. Az eddigi perekben ugyanis nem igazán merült fel a pénzintézetek felelőssége, a reklamáló adósoktól olyan szintű szakmai tudást vártak el, mint egy profi banki szakembertől. Miután ilyennek általában nem voltak birtokában az ügyfelek, gyakorlatilag a kockázatot mindig nekik kellett viselniük.

A történetnek persze még nincs vége, a testület tovább foglalkozik vele, ám azok, akik perben állnak, egy kicsit fellélegezhetnek, javultak az esélyeik. A többiek, akik belenyugodtak abba, hogy a tervezettnél jóval többet kell fizetniük, nem számíthatnak semmi jóra, csak a perekről van szó, azokat is egyedileg fogják elbírálni.

B. Varga Judit kiemelte: a társadalom a devizahitelek esetében is hagyta, hogy erőszakot tegyenek rajta.

Bálint Judit interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.