„Klubrádió
Megbeszéljük...

Deutsch Tamás szerint a magyar kormány a NATO-főtitkár nyilatkozatának ellenére sem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

21/04/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Deutsch Tamás fejtette ki Orbán Viktor egyszavas meglepődését a NATO-főtitkár Ukrajna csatlakozását támogató nyilatkozatával kapcsolatban. Deutsch a Megbeszéljük című műsorban Woody Allentől és Bolgár Györgytől is idézett.  

2023. április 21. Megbeszéljük - részlet (2023.04.21.) Deutsch Tamás
23:29
00:00

Mi van? – tette fel az első hallásra érthetetlen kérdést a riporter, Bolgár György, aki ezzel utalt Orbán Viktor azonos minőségű posztjára, amelyben a magyar miniszterelnök meglepődését fejezte ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának azon szavaival kapcsolatban, melyek Ukrajna NATO-csatlakozását támogatják. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint a NATO-főtitkár egy olyan nyugati politikus, akiben lehet megfelelési kényszer a média érdeklődésével kapcsolatban, ezért nyilatkozik szuperlatívuszokban Ukrajnáról.

Hozzátette, Stoltenberg nem volt kellően körültekintő két szempontot illetően. Az egyik, hogy minden NATO-tagország támogatja Ukrajna csatlakozását, ezzel szemben a magyar kormány ellenzi ezt, mivel az ukrán törvények csorbítják az ott élő magyar kisebbség jogait. Másrészt, ha még minden NATO-tag támogatná is Ukrajna csatlakozását ez jelen pillanatban semmiképp sem történhetne meg, mivel egy hadviselő fél csatlakozása esetén a NATO-nak is hadba kéne lépnie, ami pedig világháborút jelentene jelen helyzetben – fejtette ki Deutsch. Ugyanakkor azt az EP-képviselő is elismerte, hogy Ukrajna az áldozat, akinek agressziót kell elszenvednie egy atomhatalom, Oroszország részéről.

"Miután az Önök politikája meglehetősen következetes – más jelzővel –, makacs volt, de nem sok eredményt hozott; lehet, hogy meg kellene próbálni talán több támogatást nyújtani Ukrajnának. [..] Ha ez így lenne, akkor lehet, hogy ők is válaszolnának a gesztusokkal" – vetett fel Bolgár György egy kompromisszumos megoldást a magyar-ukrán viszony rendezésére. Deutsch szerint ezen felvetés megvalósulását az akadályozza, hogy Ukrajna konzekvensen, egy évtizednél is hosszabb ideje folyamatosan jogkorlátozó lépéseket tesz az országban élő magyar nemzetiségű kisebbséget illetően.

Deutsch sérelmezte, hogy akik oroszpártisággal vádolják a Fideszt, azok nem hallják meg azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a kormánypárt politikusai rendre elítélik az orosz agressziót és Ukrajna területi integritása mellett szólalnak fel. Bolgár György szerint inkább az a probléma, hogy Magyarország mégis kilóg az európai országok azon sorából, akik aktívan, akár fegyverekkel is támogatják Ukrajnát. Deutsch erre úgy felelt, hogy a magyar kormány semmilyen olyan lépést nem hajlandó tenni, ami a háború eszkalációjához vezet.

Ezután Deutsch szerint egy politikus ne bocsátkozzon jóslatokba, hanem cselekedjen a jelen problémáinak megoldása érdekében. Majd Woody Allentől idézett, mikor azt mondta, hogy "kutya nehéz jósolni, különösen a jövőre vonatkozóan". Szerinte az fog történni, ami az elmúlt tíz évben rendre megtörtént: "nekünk magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz".

Végül Deutsch egy Bolgár György-idézettel zárta az interjút: "Következetesen, makacsan, a béke pártján állunk". "Ez az álláspontunk, és ez mindenhol, mindenkinek ezt mondjuk" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Deutsch Tamással
2023. április 21., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György