„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fodor: '56 nem olyan, mint az orosz-ukrán háború

17/04/2023 18:16

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Furcsának tartja Fodor Gábor, hogy a kormánypárti oldalon sokan vetik az Egyesült Államok szemére, hogy 1956-ban nem avatkozott be Magyarországon, és Ukrajnának segítenek. Szerinte a két eset összehasonlíthatatlan. A második világháborút követően, így 1956-ban is Magyarország szovjet megszállás alatt állt. Atomháborút kockáztatott volna az Egyesült Államok, ha a hidegháború alatt beavatkozott volna.

2023. április 17. Megbeszéljük - részlet 23.04.17. Fodor Gábor
13:37
00:00

Az Ukrajnát ért orosz támadás kapcsán többször állították már párhuzamba a történéseket az 1956-os Magyarország elleni szovjet agresszióval.

"Szerintem nem lehet az 1956-os magyar szabadságharcot, és a jelenlegi orosz-ukrán háborút egy kalap alá venni. Két merőben eltérő történelmi helyzetről van szó" – írta Facebook-posztjában Fodor Gábor.

Az egykori Fidesz, majd az SZDSZ politikusa a Megbeszéljük hétfői adásában arról beszélt, furcsának tartja, hogy a kormánypárti oldalon sokan vetik az Egyesült Államok szemére, hogy 56-ban nem avatkozott be szovjet megszállás alatt álló Magyarországon, most pedig amiatt háborognak, hogy Ukrajnának segítenek.

Hozzátette, Magyarország a második világháborút követően, így 1956-ban is a szovjet megszállási területek részét képezte. Ha akkor az Amerikai Egyesült Államok megpróbált volna bármilyen módon beavatkozni, azzal az egész világot elsöprő atomháborút kockáztatott volna. "Nem mondhatta azt az Egyesült Államok, hogy akkor csak úgy jön, és küldi a tankokat, a katonákat, és segít a szabadságharcosokat" – tette hozzá.

Ezzel szemben Ukrajnát egy teljesen más geopolitikai helyzetben támadta meg Oroszország. Ukrajnában nem állomásoztak katonák, nem az egyébként jelenlévő idegen katonák ellen harcolnak, hanem a területükre belépő támadók ellen.

"A két helyzet ilyenformán összehasonlíthatatlan" – vonta le a konklúziót Fodor.

Az amerika-ellenességgel kapcsolatban megjegyezte, súlyos problémának tartja, a kormány pedig egyedül maradt a külpolitikai porondon, az Európai Unióban jószerével elszigetelődött, a NATO-ban is igyekeznek izolálni, és elvesztette a V4 szövetségeseit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Fodor Gáborral
2023.04.17., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György