„Klubrádió
Esti gyors

Demeter Áron: Magyarországon gyakorlatilag nem lehet menedékjogot kérni

23/03/2023 20:42

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hétfőn publikálta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok 2022-es emberi jogi országjelentéseit, amely elmarasztalja Magyarországot többek között a sajtóhoz és az információhoz való hozzáférés tekintetében. Demeter Áron az Amnesty International kutatási és kommunikációs vezetője az Esti gyors című műsorban beszélt a dokumetum azon részéről, ami az igazságszolgáltatás és az emberi jogok helyzetét taglalja. 

2023. március 23. Esti gyors részlet - (2023.03.23.) Demeter Áron
08:22
00:00

A közel 50 oldalas dokumentum leghangsúlyosabb része a hazai bíróságok függetlenségének kérdésével foglalkozik. A jelentés kiemeli azt a rendszerszintű problémát, miszerint az Országos Bírói Tanács nem tudja ellátni azt az alkotmányos funkcióját, hogy ellenőrizze a központi igazgatást, az Országos Bírósági Hivatalt – mondta Demeter. Hozzátette, emiatt gyakorlatilag a bíróságok központi igazgatása azt tesz, amit akar, illetve tőlük függ az, hogy egyébként az őt ellenőrző szervek mit ellenőrizhetnek, például milyen dokumentumokba nézhetnek bele, vagy milyen információkat kaphatnak. Ez a hangsúlyeltolódás gyakorlatilag partvonalra szorítja a bírákat a saját ügyeik intézése és ellenőrzése terén – mondta Amnesty International kutatási és kommunikációs vezetője.

Az országjelentésben szóba került a Schadl-ügynek a bíróságokat érintő része: a gyanú szerint mikor Tatár Kis Pétert, a Fővárosi Törvényszék elnökét megkereste Schadl György egy bírónak az ügyében, akkor Tatár Kis azt mondta, hogy nem tudja kirúgatni a bírót, de azt el tudja érni, hogy az élete rossz legyen, és ne érezze magát kényelmesen a munkahelyén – hívta fel a figyelmet Demeter.

Magyarország kirívóan rossz értékelést kapott az emberi jogok területén is. Külön kiemelték a jelentésben, hogy szinte lehetetlen állapotok uralkodnak Magyarországon a menekültekkel és a menedékkérőkkel kapcsolatban: visszatoloncolják őket az elhagyni kívánt országba, illetve nem kapják meg a megfelelő jogi védelmet – emlékeztetett a műsorvezető, Hardy Mihály.

Demeter Áron szerint az ügy legfontosabb része, hogy 2020 júniusa óta Magyarországon gyakorlatilag nem lehet menedéket kérni: úgy változtattak a jogszabályokon, hogy ahhoz, hogy egy háborús országból menekülő ember vagy család menedéket és védelmet tudjon kérni Magyarországon, ahhoz két helyen tud csak ún. szándéknyilatkozatot benyújtani. Az egyik ilyen pont a kijevi magyar nagykövetség, a másik pedig a belgrádi magyar nagykövetség – magyarázta a szakértő. Hozzátette, egészen abszurd a helyzet, hiszen ezen helyszíneken a menedékkérő csupán a szándékát közli, nem biztos, hogy meg is kapja a menedékjogot az adott hatóságtól.

Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkot folytató migránso
 
Menekült Horgoson
 
 Egy éhségsztrájkot folytató migráns alszik a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
 

Ez a gyakorlat ellentétes minden létező nemzetközi és regionális szabállyal, mivel egy fontos szabály minden országban, hogy az üldöztetetteket és a háború elől menekülőknek védelmet kell adni, és hozzáférést kell adni nekik az ország területéhez – emlékeztetett az Amnesty munkatársa.

Dacára annak, hogy most már számtalan bírósági ítélet van arról, hogy Magyarország jogellenesen küld vissza embereket Szerbiába és olyan helyekre, ahol egyébként ők nincsenek biztonságban, ezt a gyakorlatot a magyar hatóságok folyamatosan csinálják – mondta Demeter. Hozzátette, nemcsak hogy visszatoloncolják ezeket az embereket, hanem gyakran még fizikai bántalmazás is éri őket – zárta az interjút az Amnesty International kutatási és kommunikációs vezetője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Demeter Áronnal
2023. március 23., csütörtök 18:14
Riporter: Hardy Mihály