„Klubrádió
Esti gyors

De mit akarhatott ezzel a KSH?

8/04/2021 23:04

| Szerző: Klubrádió/szg

A 444-en megjelent véleménycikkében Csibra Gergely arról írt, hogy a KSH elnöke nem pontos adatokat mondott a többlethalálozásról. A KSH válaszolt, de csak megerősítette Csibra Gergely álláspontját. Szerinte az említett nyilatkozat azt akarta alátámasztani, amikor Gulyás Gergely miniszter azzal érvelt a parlamentben és a kormányinfón is, hogy Magyarországon nem is olyan rossz a halálozási helyzet, mint ahogy azt a számok mutatják.

2021. április 08. Esti gyors - részlet 21.04.08. Csibra Gergely
06:40
00:00

A 444.hu-n véleménycikket jelentetett meg Csibra Gergely, aki utánaszámolt annak, hogy megállja-e a helyét az, amit a Központi Statisztikai Hivatal elnöke még márciusban nyilatkozott a koronavírushoz köthető halálozásokról.

A cikkíró az Esti gyorsban elmondta: azért ragadta meg a figyelmét az interjú, mert nagyon meglepő dolgokat mondott a KSH elnöke, például azt, hogy Magyarországon 2020-ban kevesebb volt a többlethalálozás, mint Németországban, vagy hogy csak az Európai Unió négy országában volt kedvezőbb ez az adat, mint itt, és ami a legmeglepőbb, hogy a többlethalálozások száma szerinte alacsonyabb volt, mint a koronavírusban hivatalosan elhunytak száma.

Megkérdezte a KSH-t, hogyan számolták ezeket ki, megadták a módszert, és azzal számolt utána. Az derült ki, hogy a magyar többlethalálozás nagyobb volt, a német pedig alacsonyabb, mint ami a nyilatkozatban szerepelt. Úgy generálták az akkor publikált számokat, hogy a viszonyítási alapot, az előző évek átlagát Magyarországnál 53 hétre vetítették, de 2020-ból a naptári éves adatot vették figyelembe, így tűnt alacsonyabbnak a többlethalálozás.

Jelezte: ugyanakkor jött ki ez a nyilatkozat, amikor Gulyás Gergely miniszter azzal érvelt a parlamentben és a kormányinfón is, hogy Magyarországon nem annyira rossz a halálozási helyzet, mint ahogy az a számokból tűnik. Gondolja, hogy ezt próbálta alátámasztani a KSH-s nyilatkozat – sajnos nem jó adatokkal. Ő is érthetetlennek tartja ezt az eljárást, szerinte erre mondaná Kovács Zoltán államtitkár, hogy „de sikerült?” – jegyezte meg Csibra Gergely.

Hangsúlyozta: nem akarná megingatni a bizalmat a KSH-ban, mert a honlapjukon olvasható és hivatalosan közölt adatok valószínűleg megbízhatók, csak az említett nyilatkozatban voltak furcsa dolgok. Egyébként – folytatta – a cikkére reagálva a KSH kiadott egy újabb táblázatot, amellyel gyakorlatilag megcáfolta az elnök nyilatkozatát. Hozzátette: nem gondolja, hogy maga Vukovich Gabriella számolt félre valamit, de ő a felelős. A cikk szerzője szerint csak túlbuzgóságról van szó, és megismételte, reméli, hogy a lakosság bizalma nem rendül meg a statisztikákban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021.04.08., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály