„Klubrádió
Reggeli gyors

csupa kisbetűvel

5/04/2021 18:42

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás zenés sporthíreiben ezúttal egy roppant méltatlan eseményről számolt be: a spanyol televízió szándékosan kisbetűvel írta le Koszovó nevét, amikor a spanyol labdarúgó-válogatott ellen játszott mérkőzést.

2021. április 02. Reggeli gyors-részlet (2021.04.02. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
05:08
00:00

A Pál utcai fiúk musicalből a Suttogják a fák című dalt hallják, merthogy kisbetűvel tüntették fel Koszovó válogatottját a spanyol állami televízióban, ami több szempontból is megdöbbentő.

Mi, magyarok Nemecsek Ernő miatt különösen érzékenyek vagyunk arra, ha valaki kisbetűvel írja a nevünket, valószínűleg azért ver fel nálunk különösen nagy port a spanyol tévé tette. De világszerte botrány lett az ügyből. Megjegyzem, Spanyolország 3-1-re verte Koszovót labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzésen, ezzel sport szempontból szinte minden lényegeset el is mondtunk. A legérdekesebb az a politikai vonal az ügyben, meg az a mérhetetlen szervilitás, ahogy a szabad spanyol közszolgálati médiában nyúltak a kérdéshez.

Ugyanis Koszovót lehet nem elismerni szuverén államnak, lehet azt gondolni róluk, hogy Szerbia egy része, de nem lehet hivatalos platformon 90 percen át kisbetűvel írni az ország nevét. Egyszerűen azért nem, mert az ember az ellenfelének is megad ennyi tiszteletet. Nem elírásról van szó, a jelzés szándékos volt: Spanyolország ugyanis nem ismeri el az egykori szerb tartomány önállóságát – ahogyan az EU-ból Görögország, Ciprus, Románia és Szlovákia sem. Spanyolországban – és emiatt is csak álmélkodni tud az ember – a válogatott edzője, Luis Enrique nem hajlandó országként beszélni Koszovóról csak területként.

 
 Ekkor még döntetlen volt az állás
 

De ami ennél is érdekesebb, hogy az újságírók a meccs előtti és utáni sajtótájékoztatón nem akarták kiejteni az ország nevét. Az ok: Spanyolország esetében, mint a legtöbb Koszovót el nem ismerő állam esetben, ugyanaz: saját kisebbségeiktől tartva, azok vélt vagy valós elszakadási törekvéseik miatt nem ismerik el Koszovót, mert az hivatkozási alap lehetne az egyoldalú elszakadásra. Jelen esetben a katalánok és a baszkok lépnek fel ilyen igénnyel Spanyolországban.

Ezért szolidarizált Spanyolország Szerbiával, amely 2008 – tehát tartománya függetlenségének kikiáltása – óta, ahogy a Telex írja ismertető cikkében, nem ismeri el Koszovó egyoldalúan kikiáltott önállóságát. Az elszakadásra kilenc évvel azután került sor, hogy a szerb hadsereg etnikai tisztogatással igyekezett visszaszerezni a kontrollt a kétmilliós, 90 százalékban albán többségű tartomány felett, amíg azt a NATO katonai beavatkozással, Belgrádot és Újvidéket is bombázva meg nem állította.

Érdekes, hogy a meccs bojkottjával fenyegető koszovóiak miatt a koszovóiak himnusza hallható, a zászlójuk pedig látható volt a stadionban, "csak" az országuk rendesen leírt neve nem. Szóval kár, hogy Spanyolországban nem olvasnak Pál utcai fiúkat, pedig valaha olvasták, a Los muchacos de la calle Pal megjelent spanyol kiadásban is.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. április 2-i, pénteki Reggeli személyben hangzottak el.