„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csillag István: Tegye ki az ellenzék az ablakba, hogy mivel váltaná fel az Orbán-rendszert!

2/06/2021 23:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint nem csupán kormányváltásra, hanem rendszerváltásra adja a szavazatát, aki az ellenzéki koalíciót választja. És ezt nem lehet suttyomban, ki kell tenni az ablakba, hogy ez a cél, meg kell írni a szükséges törvényeket a győzelem esetére, és azokat akár több nyelven is közreadni – vélekedett.

2021. június 02. Megbeszéljük - részlet 21.06.02. Csillag István
15:21
00:00

Csillag István volt gazdasági miniszter, jogász, közgazdász a hvg360-on megjelent véleménycikkében azt írta: a választást tegyék egyigenes népszavazássá. 

A Megbeszéljük adásában azt mondta: valójában minden választás ilyen, arról szól, hogy a választók akarják-e az adott kormányt, vagy sem. A cikk abban megy tovább ennél a magától értetődő jelenségnél, hogy 2022-ben ne csupán kormányváltás legyen, hanem ezt az „önkényuralmi rendszert” váltsák le, amelyet – Vörös Imre volt alkotmánybíró kifejezését kölcsönözve – „sajátos, csendes államcsínnyel” építettek ki.

Az a javaslata, hogy ki kell dolgozni a jogszabályokat, beleértve például az „ideiglenes alkotmányt”, megtisztítva az Alaptörvényt az oda nem illő, önkényuralmat erősítő passzusoktól. Vagy – folytatta – ha a mostani alaptörvény elfogadása „nem felelt meg a jogalkotással szembeni alkotmányos előírásoknak”, akkor megnézni a korábbi alkotmányt, hogy ne legyen exlex állapot. Szerinte az ellenzéknek minden olyan törvényt, amely szükséges a jogállam helyreállításához, szövegszerűen, több nyelvre lefordítva közre kell adnia. Így bárki meggyőződhetne az ellenzék esetleges győzelme utáni változások legitim voltáról – vélekedett.

Pont azért nagyobb a tétje a jövő évi választásnak, mert nyilvánosságra hozzák annak kereteit, ahogyan fel akarják váltani Orbán-rendszert jogállami berendezkedéssel – mondta a volt miniszter. Szerinte ez azt a kérdést veti fel a választók számára, hogy akarják-e, hogy az önkényuralmat ilyen rendszer váltsa fel, hiszen erre vállalkozik az ellenzéki koalíció, ha megnyeri a választást, akár egyszerű többséggel is. Azt kell látniuk a választópolgároknak, hogy az ellenzék abból a meggyőződésből indul, hogy a jogállamiság helyreállítását tekintve igaza van, és ehhez megszerzi a felhatalmazást.

A volt miniszter megismételte: legyen világos, hogy nem csupán kormányváltásra, rendszerváltásra adja a szavazatát, aki az ellenzéki koalíciót választja. És ezt nem lehet suttyomban, ki kell tenni az ablakba, hogy ez a cél és ezek az eszközök hozzá. Kell, hogy legyen terv arra, hogy a Fidesz tíz éve alatt kiépített béklyók rendszere megbéníthatja az új kormányt; ennek a gordiuszi csomónak az átvágására kell törekedni. Azért, hogy gyakrabban járjon a busz, vagy a postás egy nappal hamarabb hozza a nyugdíjat, értelmetlen ilyen fokú összefogást létrehozni – vélekedett Csillag István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. június 02., szerda 16:50
Műsorvezető: Bolgár György