„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó Tímea: A rabszolgatörvény módosítását elsumákolná a kormány

2/06/2021 09:49

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a rabszolgatörvény a munkavállalókat legsúlyosabban érintő rendelkezéseit, de a kormány mégsem módosítja ezeket, hanem sumákol. A Párbeszéd politikusa szerint ezzel a kormány "olyan szinten lenézi megalázza a munkavállalókat, ami elfogadhatatlan a 21. században".

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, parlamenti képviselő a Reggeli gyorsban az úgynevezett rabszolgatörvény változtatásról beszélt, miután az Alkotmánybíróság három pontban is megsemmisítette a kormány által hozott rendelkezéseket.

2021. június 02. Reggeli gyors - részlet 21.06.02. Szabó Tímea
06:58
00:00

Az Alkotmánybíróság mulasztásos alaptörvényellenességet állapított meg a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, de a kormány nem úgy tűnik, mintha ennek megfelelően módosítaná a munka törvénykönyvét. "Sejtettük, hogy a csatát megnyertük, de a háborút még nem" - mondta Szabó. 

A rabszolgatörvénnyel a legnagyobb baj az volt, hogy a "Fidesz megengedte, hogy az évi maximálisan megengedett 240 óra túlórát 400-ra emeljék, és közben ne egy éven belül, hanem három évre elnyújtva számolhassa el a munkaadó. Azaz ha valaki 400 órát dolgozott egy évben, a plusz pénzt, vagy pihenőidőt három évvel később kaphatta meg. Addig sokszor kirúghatták, megváltozhattak a körülményei" - mondta Szabó.

Tehát "a Fidesz rabszolgává tette az embereket", plusz még a kollektív szerződésben kiharcolt jogokat is elvették. "Erre mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy senkit sem lehet kirúgni amiatt, ha nem vállalja túlórát, és egy éven belül ki kell fizetni a túlmunkát, illetve nem lehet elvenni a kollektív szerződésben foglalt jogokat".

Ezután az ellenzék módosítókat nyújtott be, de "akkor váratlanul a fideszes Szathmáry Kristóf bejelentette, hogy a Fidesz már benyújtott egy salátatörvényt, ami módosítja ezeket a paragrafusokat. Csakhogy ez sem volt igaz, mert a háromból, csak egyet raktak bele, ami a kollektív szerződésre vonatkozik. Ami fontosabb, a túlóra megnövelése és a hároméves kompenzáció, azt nem rakták bele a módosításba".

Szabó Tímea azt sem érti, hogy annak idején egyáltalán miért kellett elfogadni ezt a törvényt, miközben tudták, hogy alkotmánysértő lesz, illetve "olyan szinten lenézi megalázza a munkavállalókat, ami elfogadhatatlan a 21. században".

Látszik, hogy most a Fidesz próbálja eltusolni az egészet, mert ha nyíltan vállalnák, nem salátatörvénybe rejtették volna a módosítást, mondta Szabó, aki ehhez magyarázatként hozzátette, hogy "a salátatörvény azt jelenti, hogy a kormány egyszerre nagyon sok törvényt módosít, és ezt egy törvénycsomagban nyújtja be, ami alkalmas arra, hogy elrejtse a kormány a legnagyobb disznóságait".

Szabó szerint most a kormány megpróbálja "elsumákolni és tovább alázni a dolgozókat. De megyünk tovább a dolgozók jogaiért".

A következő feladat, hogy az ellenzékiek megbeszéljék, hogyan tovább: Szabó szerint újra az Ab-hez fordulnak, mert nem csak ez a probléma, hanem az, hogy "az egész munka törvénykönyve kizárólag a munkaadók, Mészáros Lőrinc érdekeit nézi. Ígéretet tettük, hogy nem csak ezt a passzust, hanem az egész munka törvénykönyvét átírjuk egy munkavállaló barát törvénykönyvre" - mondta.

Szabó szerint az Alkotmánybíróság most nem fogja elkezdeni az asztalt verni, hogy a parlament módosítsa a törvényt, "ismerve az Alkotmánybíróság összetételét már azon is csodálkoztunk, hogy ebben a kérdésben nekünk adtak igazat". Szerinte ebből is látszik, "hogy a kormányváltás szele lassan mindenhova elér".

"Mi jelezni fogjuk nekik. Nem lehet tudni, mi lesz a reakciójuk. Ha nem reagálnak, lesznek más eszközeink is hogy kijavítsák ezt az aljasságot".