„Klubrádió
Reggeli gyors

Csendrendelet a gyárban, hogy ne tudjanak beszélni a kollektív szerződésről

6/09/2021 14:03

| Szerző: Klubrádió/szg

„Viselkedési kódexet” vezettek be a Continental makói gyárában: a különböző üzemegységekben dolgozó kollégáknak írásos engedélyt kell benyújtaniuk munkaidőben kezdeményezett beszélgetéshez. A szakszervezet szerint az nem tetszik nekik, hogy megkérdeznék az ott dolgozókat a kollektív szerződésről. Radics Gábor szakszervezeti elnök szerint azt nem érti meg a cég, hogy ha elfojtja a munkavállalói képviseletet, attól nem oldódik meg a helyzet, a dolgozók rosszabbul érzik magukat, feszültségben dolgoznak, és nő a balesetek száma.

2021. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 21.09.06. Radics Gábor
04:38
00:00

Gyakorlatilag elrendelték a kötelező némaságot a Continental makói gyárában: „viselkedési kódexet” vezettek be, amelynek alapján, írja a Mérce, a különböző üzemegységekben dolgozó kollégáknak írásos engedélyt kell benyújtaniuk munkaidőben kezdeményezett beszélgetéshez. A szakszervezet szerint azt nehezítik meg, hogy megbeszéljék az új kollektív szerződés részleteit. Ezért a szakszervezet online térbe helyezné át ezt a párbeszédet, hogy egyéb kommunikációs csatornáktól elzárva így kérje ki a munkavállalók véleményét a munkahelyi viszonyokról.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint arról van szó, hogy a munkáltató el akarja fojtani a klasszikus szakszervezeti értékeket. Az ottani szakszervezet eddig mindig úgy kötött kollektív szerződéseket, hogy megkérdezte az ott dolgozókat, és ezt nem szeretnék. Inkább azt, amit „a kapitalizmusban mostanában megismertünk”, hogy néhány embert különböző juttatásokkal megkörnyékeznek, és ők elmondják, hogy mit gondolnak a munkáról, még ha ez nincs is így. Van egy másik szakszervezet, amely a munkáltató támogatásával jött létre, és annak a tagjairól van szó. 

Hangsúlyozta: az a fő probléma, azt nem érti meg a cég, hogy ha elfojtja a munkavállalói képviseletet, attól nem oldódik meg a helyzet, a dolgozók rosszabbul érzik magukat, feszültségben dolgoznak, amitől nő a balesetek száma (ahogy a fenti cikkben szerepel, két baleset is történt nemrég a makói gyárban, az egyikben egy ember elveszítette a kezét – a szerk.). Valamint ha elbocsátja a szakszervezet által szervezett sztrájkban részt vevőket, akik jól dolgoztak, és megtartja a kölcsönzött munkavállalót, az még termelési károkat is okoz.

A kollektív szerződésről „úgy tesznek, mintha tárgyalnának” velük – mondta Radics Gábor.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor

Reggeli gyors
2021. szeptember 06., hétfő 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor