„Támogassa
A lényeg

Rendszeresen kimaradnak a Volánbusz járatai Esztergomban

24/08/2021 11:15

| Szerző: Klubrádió

Az alacsony bérek miatt sorra mondanak fel a sofőrök, ez is nagyban hozzájárul a járatok kimaradásához – véli Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Több helyről is érkeznek olvasói panaszoknak a 444-hez, amely arról írt, hogy Komárom-Esztergom megyében rendszeresen kimaradnak a Volánbusz járatai. A helyzet azért bosszant sokakat, mert gyakran úgy kellett órákat várakozni a hőségben, hogy nem lehetett tudni, mikor jön a következő busz.

A Telex szemléje szerint a vállalat felé panasszal élő utasok egyike olyan választ kapott, hogy bár előfordultak járatkimaradások június-júliusban, de remélik, augusztusra megoldódik a helyzet.  Állítólag az olvasó azt a tanácsot kapta a busztársaságtól, hogy mielőtt buszra száll, hívja fel őket, akkor meg tudják mondani, hogy a járat indul-e vagy sem.

A lap megkeresésére a Volánbusz azt írta, hogy folyamatosan figyelik és elemzik a működésüket, valamint a munkaerőpiaci helyzetet, szükség esetén pedig képzésekkel, átcsoportosításokkal, új emberek felvételével pótolják a hiányzó munkaerőt. Másnap a Volánbusz közleményben is reagált, amelyet a cég a Klubrádiónak is elküldött. Ebben azt írták, hogy a Komárom-Esztergom megyében nyáron felmerült létszámhiány lokális és átmeneti jelenség, a közszolgáltatási feladatok ellátásában az ország más részeiben nem okoz fennakadást. Augusztus 23-tól pedig átszervezésekkel, más térségből átcsoportosított autóbuszvezetőkkel csökkentették a kimaradó járatok számát, amelyek minimalizálása érdekében az iskolakezdésig további beavatkozásokat terveznek. 

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy azért is vannak járatkimaradások, mert egyre több sofőr mond fel. Szerinte jelenleg egy autóbuszvezető 200-250 ezer nettót keres, ami nem elég család fenntartásához. A szakszervezet vezetője szerint 400-450 ezer forintos fizetésekre lenne szükség ahhoz, hogy vonzóbb legyen az ágazat.

A következő hónapokban 503 új buszt állít forgalomba a Vol
 
VolánbuszFotó: Máthé Zoltán/MTI