„Köszönjük,
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Cselédszint a mozivásznon

17/07/2022 09:21

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában olyan filmeket és sorozatokat vizsgáltunk, amelyek középpontjában a 20. századi úr-szolga kapcsolat áll.

2022. július 16. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. július 16., szombat 13:30)
27:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Példa akadt bőven, ugyanis kedvelt témája ez mind a drámáknak, mind a vígjátékoknak. Paár Ádám történész-politológussal beszélgettünk a Túl az Óperencián című romantikus filmről, amely ugyan a XIX. század végén játszódik, de helye van a válogatásban, hiszen éppen az átalakuló Egyesült Államokat mutatja be, és azt, hogy míg a szigetországban még mindent a rangok és a címek határoznak meg, addig az új világban a szerencsés és szorgalmas nincstelenből is lehet földbirtokos.

Ennek az időszaknak állít emléket az Aranykor című sorozat is, amely bár Amerika keleti partjára kalauzol, és a fejlődő New Yorkot mutatja be, nagy hangsúlyt fektet a régi és új gazdagok közötti különbség ábrázolására. Julian Fellowes nem először kelti életre a film eszközeivel ezt a világot, kezei közül került ki a Gosford Park, majd annak nyomán a Downton Abbey című sorozat, és annak két folytatása, amelyek már mozivászonra készültek.

Az interjúban említésre került a Csengetett, Mylord? című szatirikus hangvételű sorozat, amelyről a következő adásban majd több szó is esik.

Paár Ádám történész-politológussal a jövő héten folytatjuk a beszélgetést az urak és szolgáik kapcsolatára fókuszáló filmekről és sorozatokról. A többi között a Napok romjai és a Hyppolit, a lakáj című alkotások is górcső alá kerülnek.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. július 16., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes