„Klubrádió
Reggeli gyors

Csehország magyar szlogenekkel készül a választásokra

3/09/2021 07:16

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes olasz biztosa ragaszkodik, hogy Lengyelország és Magyarország tartsa be az EU követelményeit, addig nem lesz pénz. Csehországban is kampány téma az EU-val szemben a nemzeti szuverenitás.

2021. szeptember 03. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Kárpáti János - 2021.09.03.
05:17
00:00

Az EurActiv a Reuters hírügynökségre hivatkozva ismerteti Paolo Gentiloninak, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes olasz biztosának Lengyelországhoz intézett figyelmeztetését. Eszerint, ha Varsó továbbbra is kétségbe vonja az Európai Unió jogi előírásainak a primátusát a nemzeti joggal szemben, akkor ezzel hátráltatja annak az 57 milliárd eurónak a folyósítását, amit Lengyelországnak szánna az EU a világjárvány következményeinek kiiktatását célzó, úgynevezett helyreállítási alapból.

A lengyel kormány felszólította az alkotmánybíróságot, hogy mondja ki a lengyel nemzeti jog elsőbbségét az EU jogával szemben. Az alkotmánybíróság halogatja a kérdés napirendre tűzését: korábban e hét keddre ígérte, de most szeptember 22-ikére napolta el. Gentiloni szerint a varsói kormány kezdeményezése újabb okot képez a pénz visszatartására.

A gazdasági EU-biztos az Európai Parlament képviselői előtt beszélt. Ugyanezen a rendezvényen Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság lett alelnöke megerősítette: a támogatást sem Lengyelország, sem Magyarország számára nem szabadítják fel, amíg a brüsszeli testület nem látja úgy, hogy e két ország eleget tesz az EU követelményeinek.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
V4-ek az EB elnökénél
 
Brüsszel, 2020. szeptember 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Andrej Babis cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) találkozója az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Igor Matovic szlovák kormányfőt a visegrádi országok (V4) soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország kormányfője képviseli a találkozón. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

A Reuters szerint a migránsok távol tartása és az uniós tagállamok nemzeti hatáskörének Brüsszellel szembeni megőrzése áll Andrej Babiš cseh miniszterelnök tegnap megkezdődött választási kampányának középpontjában.

Csehországban október 8-9-én tartják a parlamenti választást. Babiš 67. születésnapján, Ústi nad Labem városában kezdte meg pártjának, az ANO-nak a kampányát. „Ez az utolsó esélyünk, hogy megvédjük nemzeti érdekeinket, életszínvonalunkat és kultúránkat” - mondta a kormányfő, akinek hivatalos papírja van arról, hogy vállalkozása csalárd módon jutott uniós támogatásokhoz.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2021. szeptember 03., péntek 07.00
riporter: Kárpáti János