„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Csapolt vagy üveges?

8/04/2019 12:48

| Szerző: Klubrádió

Ki emlékszik már arra, amikor hír volt az egyetlen magyar televízióban, hogy vajon lesz-e elég sör a nyári szezonra. Az Ötösben a mostanában oly divatos kisüzemi sörökről volt szó.

2019. április 08. Ötös - részlet 19.04.08. Gyenge Zsolt
39:35
00:00

A csapot sört kedveli jobban a Gyenge Zsolt sörfőző, persze csak akkor, ha a hely megfelelően tiszta és forgalmas is. Nem jó ugyanis, ha a nedű napokig áll a csapra vert hordóban.

A sörkészítés titkairól beszélt az Ötösben, elmondta, mi az alsó erjesztés, mi a felső. (Az előbbi a lágersör.) Azt is megosztotta hallgatókkal, hogy kisüzemben gyakorlatilag nem lehet két egyforma főzetet készíteni, nála is más minden tétel, igaz ezt az átlagos fogyasztó nem nagyon veszi észre.

Hol lehet elrontani a sört? Tulajdonképpen bárhol. Lehet baj az alapanyagokkal, a malátával, a komlóval, a sörélesztővel, a vízzel és nem utolsó sorban a higiéniával. S ha minden rendben van akkor jön még a marketing, ami nélkül alig lehet eladni a terméket.

Magyarországon 2010 körül kezdett elterjedni a kisüzemi sörfőzés, ma már komoly versenyeket is rendeznek, amelyeken szakképzett kóstolók minősítik a söröket. Aki még kisebb tételben gondolkodik, otthon is készíthet sört, ott van idő, lehet kísérletezni bátran.

Végül arról is beszélt Gyenge Zsolt, hogy milyen sör volt az, ami őt is meglepte. Nos az osztrigás.

Para-Kovács Imre interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

FELIRATKOZOM: