„Klubrádió
Esti gyors

Csak mi vigyázhatunk az adatainkra

16/09/2019 22:51

| Szerző: Klubrádió

Hírek szerint amerikai szervereken tárolja a Fidesz az úgynevezett Kubatov-listáit. Ez lehet törvényes, de lehet jogellenes is.

2019. szeptember 16. Esti gyors - részlet 19.09.16. Asbóth Márton
05:05
00:00

Érdemes felnőttként viselkedni az adatainkkal kapcsolatban is. Fölröppent a hír, hogy a Fidesz külföldi, történetesen amerikai szervereken tárolja a Kubatov-listáit, vagyis a pártszimpatizánsok bizonyos adatait. Ez –bár nem igazán tekinthető szimpatikus, vagy barátságos eljárásnak- nem feltétlenül jogellenes. Csak akkor az, ha valaki nem járult hozzá az adatai kezeléséhez.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője mondta el az Esti gyors című műsorban, hogy bármelyik párt gyűjthet információkat a választóiról, ha ők hozzájárulnak. Amennyiben valakinek gyanús, hogy jogosulatlanul kezeli egy párt a róla szóló információkat, akkor kérheti azok törlését. Ezt akkor is megteheti, ha nem tudja, csak sejti, hogy tárolhatják és felhasználhatják az adatait.

Persze lehet, hogy gondosan elrejtik egy szövegben, tájékoztatónak tűnő levélben, hogy aláírásommal hozzájárulok a nevem, címem, telefonszámom regisztrálásához, de erre figyelni kell, ha nem akarom „kiadni” magam.

A Demokratikus Koalíció feljelentést tett az ügyben, de a TASZ jogásza szerint az eddigi információk alapján nem látható, hogy a Fidesz törvénytelenül kezelt, vagy kezel adatokat. A helyzet akkor válik egyértelműbbé, ha kiderül, hogy vannak olyanok, akik nem járultak hozzá az információk tárolásához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kubatov Gábor és Németh Szilárd. Fotó: MTI/ Bruzák Noémi.

Esti gyors
2019.09.16.
Műsorvezető: Selmeci János