„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Chikán Attila: A magyar gazdaság rosszabb, mint tavaly, és jobb, mint jövőre lesz

8/06/2023 14:59

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Tavaly még fogadta őt Orbán, azonban tanácsait már nem kérik ki a volt gazdasági miniszternek. Chikán Attila a Reggeli gyors című műsorban közepesnek titulálta a magyar gazdasági helyzetet, kifejtette kritikáját az árstopokról is.

2023. június 08. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. június 08., csütörtök 09:00): Chikán Attila
44:16
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

A magyar gazdaság tulajdonképpen közepes állapotban van, akár időben, akár pedig térben vizsgáljuk – kezdte Chikán Attila korábbi gazdasági miniszter. "Ha időben nézzük, akkor azért, mert rosszabb, mint tavaly, és jobb, mint jövőre lesz. Térben pedig azért, mert ha a környező országokkal összehasonlítjuk, akkor vannak olyan országok, ahol jobban állnak, vannak olyanok, amelyek kevésbé" – tette hozzá.

Az ársapka kapcsán két magyarázatot tud elképzelni: az egyik, hogy tényleg nagyon nagy szükség van rá, mert más megoldás nincsen. Másrészről pedig az lehet, hogy ezek látványintézkedések annak érdekében, hogy a helyzet rövid távon jobbnak látszódjék. A korábbi gazdasági miniszter egyik eshetőséget sem tartja pozitívnak.

A gazdasági versenyképesség egyik mérőszáma, a GDP Magyarországon egyik évről a másikra ingadozik, ebből a szempontból pedig egy várható helyet foglalunk el más országokhoz képest. A másik mérőszám, a társadalmi jóléti mutatók tekintetében azonban kifejezetten rosszabbul állunk, akár csak a környező országokhoz viszonyítva – mondta Chikán. Azon a mutatókban, amelyekben a humán szféra – mint az oktatás és az egészségügy – jellemezhető, rendszerint alacsony értékeket ér el hazánk, tette hozzá.

Chikán Attila szerint ez társadalomtudományi szempontból azért zavaró, mivel még a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején ezekben a mutatókban a volt szocialista országok közül Magyarország az első helyen állt, illetve a globális rangsorban is előkelő helyet foglalt el. "Mostanra azonban már Bulgária és Románia kivételével minden volt közép-kelet-európai ország előttünk van ezeket a mutatókat illetőleg. A magyar társadalmi fejlődés menete, sokkal inkább hasonlít a tőlünk keletre vagy délre lévő volt szocialista országokhoz" – tette hozzá.

Annak okáról, hogy a piacgazdasági mechanizmusok korai bevezetésnek és az Európai Unióhoz való csatlakozás ellenére miért nem sikerült felzárkóznunk a nyugat-európai országokhoz, Chikán azt mondta, "egy olyan politikai struktúrát alakítottunk ki, ahol a rövid távú politikai megfontolásokrendre felülírták a hosszú távú elképzeléseknek a súlyát". Hozzátette, ennek következménye az Unióhoz való viszony, ami "a kívánatos világok legjobbikának látszott, annak idején az induláskor, most pedig már azon vakarjuk a fejünket, hogy vajon benne akarunk-e maradni, vagy nem".

Az Unióból való kilépésről Chikán kifejtette, hogy ezt egy olyan méretű katasztrófának tartaná, amit jelenleg nem tud komolyan elképzelni. Úgy érzi, hogy ez messzemenőleg annyira nem érdeke a politikának sem – minden retorika ellenére – hogy nem akarnak túl messzire menni. Másrészről az Uniónak az az érdeke, hogy megtartsa Magyarországot, tette hozzá.

Amennyire lehet tudni, a miniszterelnök tisztelettel gondolt Önre – idézte fel a riporter, Selmeci János. Chikán visszaemlékezett rá, hogy utoljára tavaly találkozott Orbán Viktorral. Ekkor abban az ügyben kereste fel a miniszterelnököt, hogy a tehetséggondozás részeként megvalósuló szakkollégiumi rendszert érintő támogatások elosztását jobban kéne mérlegelni ahelyett, hogy Mathias Corvinus Collegium 300 milliárd forintnyi támogatást kapna – mondta Chikán. Hozzátette, Orbán Viktor egyetértett ezzel, ki is adta a feladatot, de végül elsikkadt a rendszerben a dolog.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Chikán Attilával
2023.június 08., csütörtök 9:00
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János