„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Láthatunk még börtönbe zárt ellenzéki képviselőket"

9/04/2019 14:28

| Szerző: Klubrádió

Ceglédi Zoltán elemző szerint a kormánypárt nem fog konszolidálódni, Orbán Viktor folyamatosan támad, és láthatunk még börtönbe zárt ellenzéki képviselőket. A politikai elemző arról is beszélt, hogy az ellenzék erős embereinek nem igazán fontos az európai parlamenti választás.

2019. április 09. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. április 9., kedd 09:00)
38:32
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Az előválasztás eredeti funkcióját tekintve két adott pozícióra jelentkező jelölt közötti különbségről, csatáról kell, hogy szóljon, ehelyett van egy „összefogás-pszichózis”, hogy ezek a jelöltek szeressék egymást – mondta Ceglédi Zoltán politikai elemző. Szerinte éppen az volt a vicces az előválasztás első fordulójában, hogy Karácsony Gergely és Horváth Csaba végig arról beszéltek, mennyi közös van bennük, nem volt a jelöltek között különbség, így az döntött, hogy az MSZP kit akart győztesnek látni.

Az elemző szerint Puzsér Róbert kiugrása része lehet a küzdelemnek, hiszen ha nem függeszti fel a tárgyalásokat, el kellett volna fogadnia, hogy az őt támogató pártok nem részesei az összefogásnak, másrészt, hogy Karácsony Gergely az "esélyes jelölt". Ehelyett Puzsér kampányol és az lehet a célja, hogy világossá tegye: ez a két ember jelenleg egymás ellen küzd.

 
Karácsony Gergely és Puzsér Róbert (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
 


Ceglédi Zoltán szerint az, hogy három tárgyalásra az LMP három különböző tárgyalót küldött, de aláírási jog nélkül, a bázisdemokrácia és a „bezárt ajtajú pártok” súlyos kritikája, a Jobbik esetében pedig azt kell látni, hogy bár az önkormányzati megállapodásokban a Jobbik vidéken releváns szereplő, Budapesten jobban járhat a baloldal, ha a párt külön indul és a Fidesztől hoz el szavazókat.

"Ráadásul nehezen hiszem, hogy Újlipótvárosban szívesen szavaznának olyanokra, akik pár éve még a holokauszt-emlékművet köpdösték"

A főpolgármester-jelöltségért indulókról Ceglédi Zoltán azt mondta, jelenleg egyikük sem vezetője az ellenzéknek. Szerinte Karácsony Gergely alapvetően a szocialisták döntéseinek a függvénye, ugyan ügyesen hekkeli magát az élre, de nincs mögötte szervezet, azt teheti meg, amit az MSZP megenged neki. Puzsér Róbert sem vezet semmit, a nyilatkozatai róla szólnak, nem uralja az őt támogató pártok politikáját.

Az önkormányzatok fontosabbak a pártoknak, mint az EP

Az elemző úgy látja, hogy a budapesti kerületek tűnnek a legfontosabbnak az ellenzéknek, a szocialisták esetében itt a fővárosi MSZP-ben hozzák a döntéseket, nekik pedig kerületektől függően az első vagy a második hely megőrzése a fontos. Jelenleg a küzdelem akörül zajlik, hogyan lehet a fővárosban az MSZP-s pozíciókat a többieket minimálisan bevonva megtartani, illetve, hogy vidéken hogy alakul az önkormányzatok ellenzéki jelenléte, sokkal inkább a Jobbikkal együtt.

"Minden más, ami ezen kívül van, nem igazán fontos az ellenzék erős embereinek, például a közelgő EP-választás sem."

Ceglédi szerint ez lesújtó kritika, de az ellenzéki pártok rájöttek, hogy a működésüket, első sorban az MSZP helyzetét nem befolyásolja, hogy egy vagy két képviselőjük jut ki az EP-be, az pedig, hogy Jávor Benedek ott lesz-e harmadikként, nagyon mindegy ahhoz képest, hogyan alakul például a kilencedik kerületi parkolási mutyi.

"Az önkormányzati választás zsákmány- és egyéb szempontból is fontosabb az ellenzék egyes szereplőinek, mint az EP, ezért már most túlhangsúlyozzák."

Ceglédi szerint bárki, aki ért a politikai kampányokhoz, nem az EP-kampánynyitó napján jelentette volna be, hogy fél- vagy negyedösszefogás alakult ki a fővárosban - ez egy „haslövés” volt az EP-kampány szempontjából. Nem csak hibának, kampánybűnnek nevezhető, hogy ideiglenes jelöltekkel álltak ki, folyamatos viták lesznek, hogy hol, ki és kit indítson, miközben az európai parlamenti választásról kellene beszélni.

Ceglédi kiemelte: a Fidesz esetében fel sem merül, hogy a polgármester-jelöltekről beszéljenek, ők az EP-kampányt tolják, ami egyébként az ellenzéknek is lehetőség lenne, hiszen a technikai részletek helyett tartalomról beszélhetnének, a listás választás pedig korrekt számokat fog hozni. Az elemző szerint ezt tudják is az ellenzéki pártok, de mérlegelnek.

Az európai parlamenti képviselők többsége vagy azért van ott, mert kínos lett a pártjának, vagy mert az aktuális pártvezetés kihívót látott benne. Egy tucat politikusról van szó; érthető, hogy az ellenzékben miért dönttötek úgy, hogy fontosabbak a kerületi pénzek, amelyek nem csak a Fideszhez kerülnek.

 
 Ceglédi Zoltán politikai elemző Fotó: Klubrádió
 

Több ellenzéki szavazóra van szükség

A Fidesznek van elég szavazója, az ellenzéknek viszont több szavazót kell szereznie. Karácsony Gergely tavaly esélyesként beszélt magáról, miközben közvéleménykutató volt korábban és pontosan tudta, hogy nem lesz miniszterelnök – mondta Ceglédi Zoltán.

Szerinte az ellenzék beárazta azt, hogy mit érthet el maximálisan. A valóság és a politikai kommunikáció dimenziójában vitt csata elvált egymástól, a számokból pontosan látni, hogy ma az ellenzéknek, akárhogy áll össze, nincs elég szavazója a Fidesz legyőzésérhez, mégis mindenki győzelemről beszél, ez pedig önáltatás. Új szavazókat kell találni, anélkül a Fidesz fogja nyerni a következő két választást is, az pedig egyelőre nem látszik, hogy az ellenzéki pártok hogyan igyekeznek új szavazókat keresni - véli az elemző.

Mi lesz a választások után?

Lesz két olyan évünk, amikor nem lesznek választások, a Fidesz bármit tehet, nem tudnak neki rögtön visszavágni és kétharmada lesz - mondta Ceglédi Zoltán. Szerinte ha lesz egy gazdasági válság, akkor tarvágás jöhet, Orbán Viktor a maradék autonómiának is odavághat, a piacot, a sajtót és az ellenzéket is beleértve.

"Ha ez így folytatódik, fogunk még látni biztonsági őrök által kidobott, vagy akár börtönbe zárt ellenzéki képviselőket."

Minden választás előtt van egy előzetesbe kísért szocialista politikus, ezt az eszközt használják és erre a jövőben is lehet számítani - véli Ceglédi. Szerinte a Fidesz nem tud konszolidálódni - mint a cápa, amelynek akkor is úsznia kell, amikor alszik -, Orbán Viktor folyamatosan támad, mert ha nem ezt csinálja, kiderül, hogy kormányzás-menedzsmentben nagyon rosszak.

Ceglédi Zoltán szerint itt tart ma a pártok kampánya

A Fidesz Orbán Viktor programjával, kamu migránsriogatással kampányol, de a migránsozás csak addig tud működni, amíg nincs hasonlóan erős állítás vele szemben.

Az MSZP még mindig a közös EP-listáról beszél, miközben már van saját listájuk.

Az LMP zöldpártként kampányolhatna, kimehetnének a Városligetbe, ehelyett a Jobbikkal és Puzsér Róberttel kokettálnak. Lehet 5-6 százaléknyi szavazó, akiket zöldpolitikával meg tudnának szólítani.

A Momentumnak lehet esélye arra, hogy egy idő múlva ők legyenek Magyarország meghatározó pártja, de még nem azokat az időket éljük, amikor van egy rendes liberális nagy párt, a Momentum és egy rendes baloldali nagy párt, a Kétfarkú Kutyapárt, pedig egy ilyen leosztással lehetne igazából meghaladni a rossz berögződéseket. A Momentumnak arról kellene döntenie, hogy ha a külpolitikában liberálisok és a liberálisokkal vannak jóban, akkor itthon ne a jobb-bal felosztás meghaladásáról beszéljenek. Ha vállalnák a liberalizmust, a kampány is egyszerűbb lenne számukra.

A Demokratikus Koalíció eljutott odáig, hogy a külön pártiságról beszélnek, ők voltak az elsők akik bejelentették a külön listát, ez helyes. A DK egy komplett politikai projekt, erős állításokkal, amiből néha visszalépnek, de az igazi kérdés az, hogy a párt jövőjét miben és kiben látják. Az, hogy külön utat járnak, nem jelenti azt, hogy még hisznek abban, hogy ők lesznek a nagy baloldali párt, az új MSZP, és egyelőre ezt a számok sem igazolják vissza, új szavazókat egyelőre nem tudnak megszólítani.

Reggeli személy/interjú Ceglédi Zoltánnal
2019. április 9., kedd, 9h
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 


A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!