„Klubrádió

„A Fidesz árt az országnak”

27/12/2018 16:53

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Egyre több helyen körvonalazódik valamilyen ellenzéki együttműködés a helyhatósági választások előtt. Mik 2018 tanulságai?

2018. december 27. Lukácsi Katalin az Y-ban
00:00
00:00

Mintegy másfél éve vesz részt tüntetéseken Lukácsi Katalin fiatal ellenzéki civil aktivista. Szervez is ilyeneket, egyiken-másikon fel is szólal, érdekesek tehát a tapasztalatai, melyeket az Y című generációs műsorban osztott meg a hallgatókkal.

Meglehetősen elkeseredtek, amikor az országgyűlési választáson kiderült: a Fidesz ismét kétharmadot szerzett. Lukácsi Katalin szerint ugyanis a kormányzó párt és annak kétharmados többsége árt az országnak. Az viszont biztató, hogy a voksolás után egy héttel már százezres spontán tüntetés kezdődött.

Az aktivista azt is fontosnak tartja, hogy egyre többen értik meg az úgynevezett taktikai szavazás lényegét. Azt, hogy nem egyszerűen összefogásra van szükség, hanem az esélyes jelöltek megtalálására. Ahogyan a Hódmezővásárhelyi példa is mutatja, az ellenzék szimpatizánsai hajlandók átszavazni egy másik párt emberére, vagy független, civil jelöltre. A pártok nagyvonalúbban egymással, mint korábban, a civilek felé is könnyebben nyitnak. A legutóbbi tüntetéseken már egy színpadon álltak az ellenzéki vezetők, ami ismét csak biztató.

Lukácsi Katalinék már az önkormányzati választásokra készülnek és örömmel látják, hogy egyre több helyen alakul az együttműködés, mint például Szolnokon, Egerben, vagy Szombathelyen.

Az interjút, melynek szerkesztő-riportere Galavits Patrik volt, a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Facebook.