„Klubrádió
Hetes Stúdió

Budapest blokádja

10/11/2019 16:55

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Budapest blokádja Erdoğan látogatása ellen címmel szervezett tüntetést tucatnyi szervezet. Végül azonban nem a demonstrálók, hanem a delegáció útját biztosító rendőrök vonták blokád alá a város. A tüntetésről és az utána kialakult spontán tiltakozásról Kovács M. Veronika készített összeállítást.

2019. november 08. Hetes Stúdió-részlet (2019.11.09. Közvetítés az Erdogan elleni tüntetésről)
09:41
00:00
Erdogan terrorista, tömeggyilkos. Orbán Viktor miniszterelnök nem a magyar nép nevében beszél akkor, amikor háborús bűnöket és egy lehetséges népirtást támogat – ezeknek a gondolatoknak nevében szervezett tucatnyi szervezet tüntetést Budapesten Erdogan török elnök látogatásakor. A pár ezres tömeg az Oktogontól indult, ahol beszédek is elhangzottak, köztük a Nők Rojaváért csoport aktivistájának, Pálfi Lenkének szavai.

A tüntetésen felszólalt még Violeta Tomic a szlovén Levica párt képviselője, aki azt mondta sajnos ma olyan korban élünk, amikor diktátorok fognak össze ellenünk és megosztják egymással az elnyomás eszközeit. A magyar miniszterelnök ma vendégül látja Erdogant, akinek a keze Hevrin Kalaf és rengeteg más ember vérétől mocskos - mondta. Ezután Hitlerhez hasonlította Erdogant, miközben egy táblára mutatott a tömegben – ezen a török elnök és a Hitler arca egymás mellett ijesztő hasonlóságot mutatott. A transzparens készítőjével, Riba Gergellyel már útban a Margit-híd felé beszélgettem.


A Facebookon élőben tudósítottunk a tüntetésről, a beszédek a 24. perctől kezdődnek.

A Margit hídon a tömeg kifeszített egy hatalmas kurd zászlót és ennek színeit megjelenítő füstbombákat is meggyújtott. Én közben a Rojavából származó Abhult kérdeztem, aki arról beszélt, hálás azoknak, akik kiállnak értük; és azt is elmondta, mi ellen tiltakoznak.

A terrorista Erdogan és a török politika ellen tiltakozunk, az ellen, hogy a törökök katonai inváziót folytatnak a kurdok ellen Rojavában. A kurdok demokratikus megoldást akarnak. Erdogan be kellene fejeznie a rojavai kurdok támadását, az EU-nak pedig szolidaritást kellene vállalni Rojavával, és gazdasági szankciókat kellene bevezetnie a török rezsim ellen!

Arról, hogy milyen lehet az invázió egy másik transzparens tanúskodott, a véres offenzíva képei sebesült gyerekek arcai tűntek fel rajta. A szintén tüntető Csepelyi Dávid beszélt arról, miért tartotta fontosnak, hogy ott legyen.

Melegh Attilát pedig arról kérdeztem, hogyan lehet az offenzívából népírtás, és van-e eszközünk ennek megakadályozására.

A tömeg közben hömpölygött tovább. Bár az út felét elfoglalták a vonulók, a villamosok ha lassan is, de közeledtek, a járdán az emberek a demonstrálókat fotózták, alig egy-két járókelő emelte fel a szavát a vonulók ellen. A Széll Kálmán téren miközben egy újabb látványos akció keretében véres lepedőbe burkolt lányok feküdtek rá a kurd zászlóra Kaya Eliffel egy Magyarországon élő törökországi kurd lánnyal beszélgettem.

A tüntetés nem sokkal hat óra után véget ért. Mindeközben Erdogan és kísérte végig vonult Budapesten, a török elnök Orbán Vikorral közös sajtótájékoztatón burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy ráengedi Európára a Törökországban lévő több millió menekültet. Majd a delegáció elindult Gül baba türbéje felé, szinte teljesen megbénítva a Margit híd környékét. A Batthyány téri aluljáróba beszorultak az emberek, a rendőrök nem engedték kimenni őket, a metró már meg sem áll a megállóban, így a Széll Kálmán téren egymást tiporta a tömeg. A Margit körút, Frankel Leó utca találkozásánál órákig álltak az emberek: volt olyan idős néni, akit az utca másik oldalára se engedtek át; kismama, aki majdnem elájult a hosszú ácsorgástól; anyák, akik a gyerekükért mentek volna az óvodába. A türelmetlenség időnként skandálásba csapott „Tömeggyilkost védtek” – kiabálták a rendőröknek, és fel-felzúgott az Orbán takarodj! és az Erdogán takarodj! Amikor pedig végre valahára elvonult a konvoj az emberek fütyülve, ordibálva fogadták a török elnököt.

Véleményüket egyikük így foglalta össze: Én csak haza akartam menni, nem érdekelt, hogy mit akartak a tüntetők, de már szívesen bedobnék egy-két kocsiablakot magam is.

Ami tehát nem sikerül a tüntetőknek, megoldotta a túlzott rendőri biztosítás.

Kovács M. Veronika tudósítása a 2019. november 9-i Hetes Stúdióban hangzott el.