„Klubrádió
Esti gyors

Nem a tüntetők, a rendőrök vonták blokád alá Budapestet

7/11/2019 22:06

| Szerző: Klubrádió

Bár Recep Tayyip Erdogan látogatása ellen Budapest blokádja címmel szerveztek civil tüntetést, nem az egész délután demonstrálók, hanem a rendőrség bénította meg a fővárost.

2019. november 07. Esti gyors / részlet, Kovács M. Veronika a tüntetésről (19.11.07.)
04:02
00:00

Kollégánk, Kovács M. Veronika végigkövette a tiltakozó megmozdulást, vele beszéltünk az Esti gyorsban. Elmondta: hat órára már véget ért a demonstráció a Széll Kálmán téren. Akkor egyáltalán nem lehetett tömegközlekedni Budának több pontján, ahol nem a tüntetők okoztak káoszt, hanem a konvoj vonulása, amely miatt rengeteg területet lezártak. Voltak olyan helyszínek, mint például a Batthyány tér vagy a Frankel Leó utca, ahol úgy nézett ki, hogy akik kénytelenek voltak várakozni, mert nem tudtak közlekedni, nekimennek a rendőröknek, de nem tudunk atrocitásról.

Voltak beszédek a Széll Kálmán téren, kurd nők is felmentek a színpadra, kínzásokról, fájdalomról beszéltek és köszönetet mondtak az ott lévő magyarok szolidaritásáért. Felszólalt Nagy Blanka diáktüntető, aki bár a Momentum jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon, nem politikusként, hanem civilként, nőként beszélt, kikérte magának Erdogan látogatását és azt, hogy Orbán Viktor legitimálta a török elnök jelenlétét és ezzel áttételesen azt a lehetséges népirtást is, amelyet a szíriai kurdok és szövetségeseik által lakott Rojava nevű térségben végrehajtanak. Igazán ismert közéleti szereplők nem mondtak beszédet, de lehetett látni a tömegben korábbi és jelenlegi politikusokat, a Momentum, a Kutyapárt vagy a Párbeszéd tagjait. De nem ők voltak a tüntetés főszereplői, hanem az a maroknyi kurd, aki saját zászlóival vonult, az igazságáért szólalt fel.

A demonstrálók végül nem mentek fel a Várba, mert úgy vélték, hogy nincs értelme, már nem volt ott Erdogan. Egy Magyarországon élő kurd lány nagy hatású beszédét emelte ki kollégánk; a fiatal nő gyilkosnak nevezte a török elnököt és azt mondta, itt az ideje börtönbe vonulni, sőt, Orbán Viktor is ugyanolyan, mint a barátja, neki is rács mögött a helye szerinte.

(címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

A Facebookon több videóban is beszámoltunk a tüntetésről és a lezárásokról, itt például az látható, hogy a Margit körút teljesen leállt:

Esti gyors
2019. november 7., csütörtök 18.15
Műsorvezető: Kárpáti János