„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György: Kit akar megetetni Szijjártó?

20/12/2019 12:05

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaságnak óriási veszteségeket okoztak az Oroszországot krími agressziója miatt sújtó szankciók. Bolgár György Az igazság (egy) pillanatában annak járt utána, mi a helyzet a számokkal.

2019. december 20. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.12.20.)
06:55
00:00

Bolgár György szokásos pénteki rovatában most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyik kijelentést vizsgálta meg alaposan. Eszerint Magyarországnak eddig 8 milliárd dollár veszteséget okoztak az orosz szankciók. Ugyanez a 888 nevű kormánypárti oldalon úgy jelent meg, hogy Brüsszel oroszellenes szankciói miatt 2,5 billió (sic!) forinttól esett el Magyarország. (Még ha a 8 milliárd dollárt el is fogadjuk, akkor is 2,4 ezer milliárd lenne.) Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy ugyan lojálisak vagyunk az Európai Unióhoz, mégis ennyi kárunk keletkezett.

Bolgár György felidézte: 2014 tavaszán rendelték el a szankciókat Oroszország ellen a Krím-félsziget annektálása után. Így bizonyos termékeket nem lehet oda exportálni. Az azelőtti évben, tehát 2013-ban 749 milliárd forint volt az export, az első évben 90 milliárddal csökkent, majd a következő években, 476-ra, 448-ra, 530-ra, 2018-ban pedig 492 milliárd volt. Tehát ha összeszámoljuk, és alapul vesszük, hogy a 2013-as szintet tartotta volna a az ország, körülbelül ezermilliárd lehet a különbség az Oroszország felé irányuló magyar exportban. Ez, ha valóban kiesés lenne, akkor se lenne 2400 milliárd.

De ez csak az egyik fele, mert az oroszországi csökkenés nem jelenti azt, hogy máshova nem tudtunk exportálni. Bolgár György itt is részletezte: 2014-ben 8,1 százalékkal, majd a következő években 7,5, 3,4 (itt a gazdaság se teljesített olyan jól), 7,5, 7,3 százalékkal nőtt a magyar export általában, minden évben nagyobbat, mint a magyar nemzeti össztermék. Tehát amit nem adtunk el Oroszországba, azt eladtuk máshova.

Szijjártó közölte azt is, hogy Oroszország a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk volt a szankciók bevezetése előtt. Ehhez képest – így Bolgár György – nemcsak a németekhez, hanem még Ausztriába, Romániába, Szlovákiába is majdnem kétszer annyit exportáltunk, mint az oroszokhoz 2014 előtt. De ott van Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia és az Egyesült Államok – tehát tíz nagyobb exportpartnerünk van, mint Oroszország volt.

Kit akar megetetni Szijjártó? Mit remélünk az oroszoknak hízelgéstől, Paks III.-at? – kérdezte Bolgár György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2019.12.20. 08:25
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert