„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: Orbán beszéde közhelyes volt, de néhol riasztó

20/02/2023 10:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Európai Unió fejlesztésre szánt keretének jelentős részét energetikai célokra szánja, de nem új bányák, erőművek építésére, hanem korszerűsítésre, ehhez képest riasztó, hogy Orbán beszédében arra utalhatott, máshonnan akar pénzt szerezni energetikai célokra – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint ez alapján egyre biztosabb, hogy a kormány lemondott az uniós pénzek egy részéről.

2023. február 20. Reggeli gyors - részlet 23.02.20. Bod Péter Ákos
09:29
00:00

Március végéig kellene teljesíteni az igazságügyi reformokat, de az elmúlt időszakban lelassultak a tárgyalások, ráadásul ez sem oldana fel minden tételt a 22 milliárd eurós kohéziós támogatásokból és az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapból. Kicsi az esélye annak, hogy az év második feléig jelentős tételeket szabadítson fel az Európai Bizottság a magyar költségvetések – írja értesüléseire hivatkozva a Portfolio.

"Nagyon szükséges a pénz és a kormány mindent meg is tesz, amit képes és hajlandó megtenni" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök hozzátette, Orbán hétvégi beszéde bár közhelyes volt, új elem alig volt benne, egy-két ponton nagyon ijesztő fordulatokat is tartalmazott. Ilyen volt a miniszterelnök, energetikával kapcsolatban megfogalmazott megjegyzése, amely alapján nem számít Orvbán uniós forrásra e téren, de "lesz máshonnan". Ennél több részletet sajnálatos módon nem árult el a miniszterelnök.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Unió fejlesztésre szánt keretének jelentős részét energetikai célokra szánja. Ezek nem új bányák nyitását, hőerőművek építését szolgálják, hanem a takarékosság feltételeinek kialakítását. Ez alapján Bod úgy látja, nincs könnyű helyzetben Magyarország, mert gazdasága az utóbbi 10 évben nagyon energiaigényessé vált. A magyar ipar, a gumi- és akkumulátorgyárak létesítésével nagyban függ az energiabehozataltól. "Energiából pedig kevés van és drága" – tette hozzá. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákos
2023.02.20., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor