„Klubrádió
Esti gyors

Bethlenes tanár: A lemondás maradt az egyetlen lehetőségünk

17/01/2023 21:38

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Többször élt a polgári engedetlenség eszközével, azonban belefáradt a látható eredmény nélküli tiltakozásba, így otthagyta az állását, február 17-én fog utoljára tanítani a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanára Gábor Judit. Tervei szerint szülőként továbbra is részt fog venni a közoktatás ügyéért rendezett demonstrációkon. 

2023. január 17. Esti gyors - részlet 23.01.17. Gábor Judit
07:04
00:00

Nincs vége a tiltakozásnak a pedagógusok és a magyar közoktatás helyzetével kapcsolatban. Az év első demonstrációja a „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akció volt: a résztvevők Miskolctól Budapestig, összesen 180 kilométert gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. Szintén januárban történt, hogy Simkó Edit, akinek a nevét azután ismerte meg az ország, hogy az iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe, úgy döntött, felmond. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium két tanára, Mihályi Fruzsina és Gábor Judit is otthagyta állását, közleményükben azt írták, "Egy év küzdelem után úgy látjuk, a közalkalmazotti jogviszonyról történő lemondásunk az egyetlen helyes válasz, mely az oktatási rendszer ellen elkövetett ámokfutásra adható." Gábor Judittal Bodnár Barna beszélgetett a felmondás körülményeiről, és a további tervekről.

Gábor Judit a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban tanít 2005 óta, közben három gyermeke született, kilenc év kihagyás után három és fél éve tért vissza tanítani. Többször élt a polgári engedetlenség eszközével, azonban belefáradt a látható eredmény nélküli tiltakozásba, így otthagyta az állását, február 17-én fog utoljára tanítani. Azt mondja, a Pintér Sándor által összehívott oktatási konzultáción elhangzottak adták meg a végső lökést döntéséhez. Véleménye szerint csak akkor lesz valódi változás, ha elég tanár mond fel, vagy szünteti be a munkát ahhoz, hogy a közoktatás leálljon, lehetetlenné váljon. Tervei szerint a pedagógusi pályát elhagyva, szülőként továbbra is részt fog venni a közoktatás ügyéért rendezett demonstrációkon.

Címlapi képünk: illusztráció MTI.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Gábor Judittal
2023.01.17., kedd 18:38
Riporter: Bodnár Barna