„Klubrádió
Reggeli gyors

Beer Miklós: Nagy hiba lenne ott folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk

26/03/2020 17:11

| Szerző: Klubrádió

Sokan feltették a kérdést Beer Miklós nyugalmazott váci püspöknek, hogy mi lesz, ha véget ér a járvány. Hangsúlyozta: nagy baj lenne, ha ugyanott folytatnánk az életünket, mint előtte. Tanulni kell ebből a helyzetből, megszelídülni, szolidárisabban viselkedni egymással a jövőben – tette hozzá.

2020. március 26. Reggeli gyors / részlet, Beer Miklós (20.03.26.)
06:59
00:00

Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke önkéntes karanténba vonult, és, ahogy a Népszavának elmondta, nem emlékszik olyanra, hogy önként bezárják a templomaikat. 

A püspök a Klubrádióban arról beszélt: minél tovább tart ez az állapot, hogy kijöttek a templomokból, nem tartanak istentiszteleteket, annál inkább rácsodálkoznak arra, hogy ugyanúgy megmarad a közelség Istenhez és egymáshoz. Vannak más formái is annak, hogy keressék egymást, tudjanak egymásról, mint például a rádió, a televízió vagy az internet.

Ez a helyzet tehát megfoszt a megszokott keretektől, de ráeszmélhetünk, hogy mennyi lehetőségünk van. Több időnk van például átgondolni az életünket, vagy csak olvasni olyan írásokat, amelyekre még nem jutott időnk – mondta Beer Miklós.

Beer Miklós
 
 

Sokan feltették neki a kérdést, hogy mi lesz, ha véget ér a járvány. Meggyőződéssel mondja: nagy baj lenne, ha ugyanott folytatnánk az életünket, mint előtte. Tanulni kellene ebből a helyzetből, közelebb kerülni egymáshoz, jobban átérezni egymás sorsát. Szerinte ez adna a jövőre nézve reménységet, hogy „talán kicsit megszelídülünk”, és jobban odafigyelünk arra, ami tényleg emberré tesz bennünket. Ez a szolidaritás, a törődés egymással, az önzetlen segítség. Beer Miklós kedves gesztusnak nevezte, ahogy esténként egyre többen állnak ki ablakokba és tapsolják meg az egészségügyi dolgozókat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.03.26. 08:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes