„Klubrádió
Klubdélelőtt

Boldogan éltek, míg meg nem haltak?

25/10/2019 17:47

| Szerző: Klubrádió

Szombat délelőtt ismét sok érdekes vendéggel vártuk Önöket a Klubdélelőttben.

2019. október 26. Klubdélelőtt (2019. október 26., szombat 09:00)
154:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa

A nézők szavazata alapján a 2019-as MTV Europe Music Awards hazai győztese Király Viktor, így november 3-án este ő képviseli Magyarországot Sevillában. Vendégünk volt az édesapja, az egykori zenész, Király Tamás és Király Viktor, aki éppen hazaért Amerikából.

 
Carlos Lattes Pavez

Chilében született, nőtt fel, a szülei az Allende kormányban dolgoztak. Aztán jött Pinochet tábornok, és aki baloldali nézeteket vallott, azt lelövette vagy bebörtönözte. A család elmenekült az országból. Carlos Lattes Pavez nyolc éve él Magyarországon, szociális munkásként dolgozik.

Haris László fotóművésznek 1956. november 2-án, 13 éves korában megengedték a szülei, hogy végigfotózza a forradalom budapesti helyszíneit. A képeket sokáig rejtegetni kellett... Saját hitvallása szerint: „A világ fölfelé és lefelé tartó végtelenségének megnyilvánulásai ezek a szokatlanul nagy méretű fotográfiák.”

Ők is boldogan éltek? A férfi változat. Szederkényi Olga szerkesztésében megjelent könyvből megtudhatjuk, mi történt gyerekkorunk mesehőseivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Lúdas Matyira, miután háromszor megverte Döbrögit? Vagy milyen élete lett Hókuszpóknak, miután kibékült a hupikék törpikékkel? És mi történt a rendíthetetlen ólomkatonával, miután a tűzbe dobták?

Orsós János ötévesen látott először fehér embert, hetedikben megbukott, ma iskolát vezet Miskolcon. „A telepen születtem, negyvennégy éve, Baranya megyében, Hidason. Tizennégy vályogviskó sorakozott egymás mellett, a mi kis szoba-konyhánkban kilencen éltünk huszonöt négyzetméteren, mindig a három legkisebb gyerek aludt az ágyban anyánkkal, a többiek a földpadlón, szalmazsákon háltak.”

Beer Miklós nyugalmazott püspök különös, megrázó könyvet mutatott be nemrégiben, a címe: Auschwitzi bölcsődal. A regény egy német ápolónő igaz történetén alapul, akit öt gyermekével és férjével hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. Megérkezve a  táborba Helene rögtön szembesült a kíméletlen körülményekkel, a mindennapi élet-halál küzdelemmel. Egy napon azonban új orvos érkezett Auschwitzba, Josef Mengele, akinek az a különös ötlete támadt, hogy létesítsenek óvodát és kisiskolát a táborban, s ennek Helene legyen a vezetője. Ez a nem mindennapi vállalkozás határozta meg aztán a Hanemann család sorsát.

Klubdélelőtt
2019. október 26. szombat 9:00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa