„Köszönjük,
Világháló

Barcelonában társadalmi probléma lett a turizmus

5/07/2024 14:21

| Szerző: Klubrádió

Itt a turistaszezon, mire érdemes odafigyelni? Milyen úticéloknál nem árt óvatosabban készülni? A Világhálóban ezen a héten Dél-Európában néztünk körbe.

2024. július 05. Világháló (2024. július 05., péntek 15:30)
25:33
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Így ajánlotta az adást Benda László.

A Balkánon 2019 volt a csúcs, már ami a turisták számát illeti, aztán a világjárvány vissszafogta az utazókat, idén viszont újabb rekordra számítanak. Vannak azért szűk keresztmetszetek, például az autópálya-rendszer – nemrég történt például szezonális áremelés, Horvátországban szeptemberig 10 százalékkal drágább az autópálya-használat – erről és más praktikus információkról tájékoztatott Németh András, Balkán-szakértő.

Görögországban korábban is sok volt a turista, de Athént gyakran elkerülték. Az elmúlt években viszont már a fővárosban is vannak, akik úgy érzik, túl sokan lettek. Régóta probléma az is, hogy a nagy iparági szereplők – utazási irodák és szállodák olyan komplex szolgáltatásokat nyújtanak, hogy a kisebb családi vállalkozások sokszor nem tudnak labdába rúgni –  Fokasz Nikosz szociológus mesélt a turizmus okozta feszültségekről na meg arról is, mit lehet kezdeni azzal, ha egy hőségriasztás miatt lezárják az Akropoliszt épp, amikor meglátogatnánk.

 
Akropolisz
 

Átkanyarodva Dél-Európa nyugati végeire Nemes Gábor kollégánk mondta el, miért szeretnék az Airbnb-t kitiltani Barcelonából, na meg arról is, miért távolítottak el egy buszjáratot a Google térképről a hatóságok.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Graffiti Barcelonában /forrás: Instagram

Világháló
2024. július 5., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa