„Köszönjük,
Világháló

A bankár, aki Putyin háborúját pénzeli

21/06/2024 13:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Az e heti Világhálóban női vezetők – politikusok és egy bankár volt a főszerepben, ellátogattunk Mexikóba, Oroszországba és az Európai Unióban is szétnéztünk.

2024. június 21. Világháló (2024. június 21., péntek 15:30)
25:45
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Így ajánlotta az adást Benda László.

Európában több női politikus van meghatározó, vezető szerepben: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és akinek második ciklusáról még nincs megegyezés. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládot és vezeti és aki megerősödve érzi magát az európai választások után. Vagy éppen a francia Marine Le Pen, akinek szélsőséges pártja, a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) 31,2 százalék feletti eredménnyel akkorát nyert a francia EP-választáson, hogy Emmanuel Macron elnök úgy döntött, előrehozott választást ír ki. Milyen viszonyban vannak egymással ezek a szereplők és mi várhat rájuk a következő időszakban? Erről beszélgettünk Kárpáti János kollégánkkal.

Meloni, von der Leyen
 
Giorgia Meloni és Ursula von der Leyen 2023 májusában. l Forrás: Európai Bizottság/ Dati Bendo
 
 

Ezután keletebbre eveztünk: Elvira Nabiullina édesapja teherautó-sofőr volt, édesanyja pedig irodai dolgozó, ő viszont talán a Vlagyimir Putyinhoz – az elméjében legalábbis – legközelebb álló női vezető lett Oroszországban. Nabiullina tizenegy éve vezeti az orosz jegybankot, így aztán ő pénzeli az orosz elnök ukrajnai háborúját – róla mesélt Hardy Mihály főszerkesztő.

Elvira Nabiullina
 
Elvira Nabiullina 2011-ben, még gazdaságfejlesztési miniszterként l Fotó: Flickr/ElenaZotova
 
 

Végül kontinensváltással Mexikóban kötöttünk ki, ahol nemrég tartottak választásokat és az ország történetében először női elnököt emelnek a hatalomba. Hogy hogyan jutott el idáig az erős katolikus hagyományokkal rendelkező Mexikóban a zsidó származású, kelet-európai felmenőkkel is bíró Claudia Sheinbaum arról Németh András, a HVG vezető munkatársa számolt be. 

Választások Mexikóban
 
 Leadja szavazatát Claudia Sheinbaum az elnök- és parlamenti választásokon Mexikóvárosban 2024. június 2-án. l Fotó:  MTI/AP/Matias Delacroix
 

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Világháló
2024. június 21., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa