„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi: A IX. kerületi MSZP-vel nehéz lenne együttműködni

8/07/2019 14:19

| Szerző: Klubrádió

Vitáztak a IX. kerületi polgármester-jelöltek: Jancsó Andrea szerint nem az ismertség még nem elég az alkalmassághoz; Baranyi Krisztina biztos benne, hogy ő a legtámogatottabb. Neki egyébként csak a helyi MSZP-vel szemben vannak kifogásai a parkolási ügyek miatt, a párttal együttműködne.

2019. július 08. Reggeli gyors / részlet, Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea (19.07.08.)
10:49
00:00

Előválasztás lesz Ferencvárosban vélhetően még ebben a hónapban, ez Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok képviselőinek múlt pénteki bejelentése alapján dőlt el. Magyar György ügyvédet, a Civil Választási Bizottság vezetőjét kérdeztük a helyzetről, és elmondta: az előválasztást júliusban le kellene bonyolítani, hogy a győztes személye augusztusra ismert legyen, hogy tudjon kampányolni. Ferencvárosban lesz az előválasztás, ott helyezik el a sátrakat, valószínűleg nem lesz érvényességi küszöb, és lerövidítik egy hétre a jelölési, két-három napra pedig a választási időszakot.

Jancsó Andreát az MSZP, a DK és a Momentum, míg Baranyi Krisztinát az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Gegesy Ferenc volt polgármester támogatja – utóbbi egyébként 1990 és 2010 között, húsz évig volt a kerület vezetője az SZDSZ színeiben.

A két jelölt abban egyetértett, hogy jó és hasznos az előválasztás, mert így a ferencvárosi polgárok dönthetik el, ki képviselje őket a következő öt évben. Jó példa a főpolgármesteri előválasztás, amelyet szerettek az emberek és sokan vettek rajta részt.

Jancsó Andrea azt mondta: látták „egy kis darabkáját” egy felmérésnek, amelyben Baranyi ismertebbnek tűnt, de az ismertség szerinte önmagában kevés ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen; ahhoz nagyfokú együttműködési készségre van szükség.

Baranyi Krisztina közölte: Karácsony Gergely, a főpolgármester-jelölti előválasztás győztese pont azért készíttette a felmérést, mert már áprilisban látszott, hogy őt nem fogja támogatni minden párt, ezért úgy gondolta, egy független, Závecz Research által készített kutatás hasznos lehet. Egyébként nem hiszi, hogy csak pici darabokat láttak ebből a többi pártnál, mert kifejezetten a tárgyalásokra készítette Karácsony, és a számokból az derül ki, hogy „magasan ő a legtámogatottabb” a kerületben.

Baranyi Krisztinát kérdeztük arról is, hogy korábban azt mondta, soha nem állna össze az MSZP-vel. Úgy válaszolt: az MSZP helyi szereplőiről beszélt, akik „besározódtak”, nem magáról a pártról és a helyi szavazóiról, akik tisztességes, demokrata emberek. De az nyilvánvaló, hogy akik soha nem álltak ki a parkolási visszaélések ellen, azokkal nehéz lenne együttműködni – tette hozzá.

Mindkét jelölt röviden összefoglalta programjának legfontosabb elemeit. Jancsó Andrea a részvételi költségvetéssel kezdte, ennek értelmében a kerületi polgárok rendelkezhetnének a költségvetés 1 százalékáról, ebből a nekik fontos ügyeket támogatná az önkormányzat. Másodikként a parkolást említette, azt mondta, az a cél, hogy a parkolási üzemeltetést az önkormányzat végezze, a „közvetítői szolgáltatást” ki kell iktatni, A harmadik fontos téma szerinte az ingatlanvagyon, amely az elmúlt években a felére csökkent, ráadásul leromlott állapotúak az épületeik. Ő beszüntetné az ingatlanvagyon elidegenítését.

Baranyi Krisztina programjának a zöldítés a központi eleme, az a legnagyobb kihívás, hogyan tudnak felkészülni a klímaváltozás okozta problémák csökkentésére, mert ezek napi szinten megnehezítik az ott élők hétköznapjait. Ezért zöldfalakat, parkosítást, ivókutakat telepítene. Úgy folytatta: még mindig ezer olyan lakás van, ahol a gangon van a wc, ezt a helyzetet mindenképpen az önkormányzat támogatásával egy-két éven belül meg kell oldani, hogy ne éljenek emberek a 21. századhoz méltatlan körülmények között. A rozsdaövezetek hasznosításáról is beszélt, sok ilyen területe van a városrésznek, ahová nagy beruházásokat lehetne tervezni és azt elérni, hogy fejlődjön a kerület, vagy akár zöldíteni ezeket a részeket.

Jancsó Andrea kijelentette: támogatja az előválasztás győztesét, Baranyi Krisztina azt mondta: aláveti magát az előválasztás eredményének és biztos, hogy ha veszít, nem indul el polgármester-jelöltként.

A vitát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. (Címlapi kép: Facebook)

Reggeli gyors 
2019.07.08. 07:35 
Műsorvezető: Szénási Sándor