„Klubrádió
Reggeli gyors

Fővárosi parkolás – Csalás csalás hátán

6/06/2019 10:46

| Szerző: Klubrádió

Az autós fizet, a pénz jó része eltűnik. Átláthatatlan a fővárosi parkolási rendszer, ezt mutatta be a 444.hu. A bíróság szerint igazuk van az újságíróknak.

2019. június 06. Reggeli gyors - részlet 19.06.06. Ács Dániel
08:45
00:00

A Kúrián is megnyerte a parkolási pert a 444.hu a ferencvárosi önkormányzat ellen. A portál videókon mutatta be a visszaéléseket, tizenhárom kifogásolt esetből tizenháromszor az újságíróknak adtak igazat. Ács Dániel a Reggeli gyorsban beszélt a részletekről.

Először arra világítottak rá, hogy egyes parkoló automaták sorszám nélküli jegyet adnak ki, még az sincs rájuk írva, hogy „nyugta”. Így lehetetlen tisztességes elszámolást készíteni. Ennek nyomán a pénzügyminiszter úgy döntött, hogy az automatákat bekötik a NAV-hoz, ám eddig nemigen történt semmi. Az újságíró szerint nem is igazán jó, hogy az ügy a jegykiadó automatáknál ragadt le, mert ma már csak a bevétel 20-30 százaléka származik a pénzérmék bedobálásából, az emberek többsége mobiltelefonon rendezi a díjat. Azóta még könnyebb eltüntetni a pénzt.

Bár a 444 az automatáknál is talált „érdekességeket”. A parkolási cégek az önkormányzatok tudtával szinte minden feladatra külön céget hoznak létre, így például az automaták lemosására is. Egész bonyolult céghálózatok jönnek létre, melyek szövevényében egyszerű eltüntetni a bevételt. A szerződések többnyire túlárazottak, például egyetlen automata karbantartásáért 60-70 ezer forintot is elkérnek havonta. Nem csoda hát, ha egyes kerületeknél papíron veszteséges üzletág a parkoltatás. Miközben emelkednek a tarifák, nő a fizetős parkolóhelyek száma, a bevétel egyre kisebb, ami matematikai képtelenség.

Amikor felmerül az a kérdés, hogy miért nem egységes a fővárosi parkolási rendszer, a kerületek a főpolgármesterre hivatkoznak, ő meg arra, hogy a kerületek kéréseinek igyekeznek megfelelni.

A portál másik megállapítása az volt, hogy a Fidesz és az MSZP általában együtt szavaz az önkormányzatokban a parkolási ügyekben. Azaz együtt hoznak olyan döntéseket, amelyek a lakosoknak kárt okoznak. A Kúria ebben az ügyben is a 444-nek adott igazat. Az is a politikai szálhoz tartozik, hogy a miniszterelnök szerint kezelhetetlen konfliktusokat okozna, ha elvennék a kerületektől a parkolási díj beszedésének jogát.

Az interjút a fenti”lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.06.06.06.00
Műsorvezető: Rózsa Péter