„Támogassa
Reggeli gyors

Bárándy: Nem ördögtől való az oltások kötelezővé tétele

9/08/2021 12:18

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Olyan helyzetben, amikor az élethez való alapjog részeként az egészségünkhöz való jog kerül veszélybe, elfogadható lenne, ha kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter szerint.

2021. augusztus 09. Reggeli gyors - részlet 21.08.09. Bárándy Péter
06:59
00:00

Ezen a héten azt a kérdést tesszük fel vendégeinknek, hogy "milyen korlátozó intézkedések vonatkozzanak az oltatlanokra, ha egyáltalán, és mi az, amit még jogszerűen meg lehet tenni?"

Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter merész álláspontra helyezkedett. Szerinte megérett az idő arra, hogy kötzelezővé tegyék az oltásokat. Hozzátette, nem ördögtől való dologról van szó, hiszen az alkotmány, esetünkben az Alaptörvény az élethez való jogot alapjognak tekinti, ennek megfelelően az egészséghez való jogot is védi.

Megjegyezte, az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákkal minden további nélkül lehet oltani. Azok jogkörét, akik mindezek ellenére sem oltatják be magukat, a szükségesség és arányosság keretein belül korlátozni lehet.

Ellenérvek, emberkísérletekről szóló összeesküvés-elméletek helyett Bárándy szerint azt kell belátni, hogy az oltás, mint egy különösen súlyos betegséget okozó fertőzés elleni védelem nem csupán saját érdekünk, de mások egészségének védelmét is jelenti.

Nagy előnye lenne az oltások kötelezővé tételének az is, hogy megszűnne a vita arról, hogy a munkáltatók elvárhatják-e a munkavállalótól, hogy beoltassa magát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bárándy Péterrel
2021.08.09., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor