„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szociális és zöld értékekről beszél Donáth Anna, a Momentum elnökjelöltje

1/11/2021 13:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Donáth Anna is elindul a Momentum elnökségéért. Azt mondta, arra vállalkozik, hogy felrázza a pártot, hogy kifelé is értsék, mi a Momentum. A szociális érzékenység a legfontosabb számára, és úgy látja, nincs tisztán baloldali értékek alapján politizáló párt és olyan zöld párt sem, amely „nem csak zöld lózungokat puffogtat”.

2021. október 29. Megbeszéljük / részlet, Donáth Anna (21.11.01.)
16:40
00:00

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és elnökjelöltje úgy érzi, a Momentumnak új lendületre van szüksége. „Lendületes Momentum” nélkül nem lesz kormányváltás, és most picit elfáradtak. Sokkal érzékenyebb, közösségszempontú társaságra van szükség, és a Momentum ilyen, csak fel kell rázni.

Az eddigi pártelnök, Fekete-Győr András, az ügyvezető elnök, Orosz Anna és ő teljesen más habitust képvisel, és mindegyikre szükség van, és a sikereik mindig abban rejlettek, hogy csapatmunkában dolgoznak. Hozzátette: el kell törölni a politikában a messiásvárást. Nem arról beszélt, hogy miben lehet jobb, hanem abban, hogy miben más. Hangsúlyozta: szociális érzékenység a politikai gondolkodásának meghatározó eleme, a parlamenti munkáját is ez határozza meg, próbálja a legkisebbtől (civil szervezetektől, helyi közösségektől) levezetni az igazi kihívásokat, akár klímaváltozásról, digitális átállásról vagy a covid-járványról van szó. Mindenkinek el kell mondani, hogyan érintett ezekben, mi a felelőssége és mit tehet. Nem igaz, hogy tétlenek az emberek, csak most olyan rendszerben élünk, ahol elhihetik velük, hogy mindegy, mit gondolnak, a fejük fölött döntenek. Ennek kell véget vetni – emelte ki.

Olyan arcélét szeretné megmutatni a Momentumnak, ami mindig is benne volt, de kifelé nem látszott. Négy év telt el az olimpiás pályázat óta, nagyon komoly, elismert szakpolitikai elgondolást mutattak be, ezekből mégse állt össze kifelé, hogy mit gondol a Momentum a világról. Nem tudták megnevezni, mit értenek progresszív politizálás alatt, ezt szeretné Donáth Anna megmutatni. Megismételte: szociálisan érzékeny, zöld programban hisz, mert a jelen problémái és a jövő kihívásai ezen keresztül foghatóak meg.

Szóba került, hogy mi a helyzet a hasonló értékekre hangsúlyt helyező pártokkal, az LMP-vel és a Párbeszéddel, létrehozhatnak-e akár új pártszövetséget. Donáth Anna jelezte, most hatpárti (kiegészülve egy mozgalommal) ellenzéki koalícióban vesznek részt, ezért ez a kérdés nem aktuális. Úgy fogalmazott: „ha őszinte akarok lenni, nem látom, hogy lenne tisztán szociális értékek alapján politizáló párt”, és nem lát olyan zöld pártot sem, amely „nem csak zöld lózungokat puffogtat”.

Műsorvezetőnk megkérdezte, lehetne-e az interjú címe az, hogy Donáth Anna balközép és zöld irányba vinné a Momentumot, amire a politikus azt válaszolta: a címadások félrevezetőek lehetnek, a kérdés sokkal inkább az, hogy ez miben fog megvalósulni, hogyan lesz hiteles. Ugyanis csak az önazonos és hiteles politikának van jövője. "Számomra ez a leghitelesebb és önazonosabb világkép" – tette hozzá.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Donáth Anna / Facebook

Megbeszéljük...
2021. október 29., péntek 17:20
Műsorvezető: Bolgár György