„Klubrádió
Reggeli gyors

Cseh Katalin: A gyerekfelügyeletet is propagandaháborúhoz használja a Fidesz

7/10/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Cseh Katalin számára érthetetlen, hogy a párkapcsolati erőszak áldozatairól szóló állásfoglalást nem fogadja el a Fidesz, amely egyébként a családok védelmét tekinti sajátjának.

2021. október 07. Reggeli gyors - részlet 21.10.07. Cseh Katalin
12:31
00:00

A rendkívül nagy többséggel – 510 szavazattal, 31 ellenszavazat és 141 tartózkodás mellett – elfogadott jelentésben a képviselők leszögezik, hogy a nemen alapuló erőszak egyik formájának tekintendő, amikor erőszakos partnerek további bántalmazásra használják ki a gyermekelhelyezési pereket – írja a hvg.hu.

A magyar képviselők közül a 12 fideszes, a KDNP-s Hölvényi György és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott, a többiek támogatták az állásfoglalást.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője érthetetlennek tartja kollégái döntését, különösen annak tükrében, hogy itthon a kormányzó pártok főként a családok védelméről beszélnek. Ez alapján ennek közös célnak kéne lennie. "Felelőtlen és embertelen, a valóságtól teljesen elrugaszkodott" a tartózkodó EP-képviselők magatartása Cseh szerint.

"A jelentésben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, és a tagállamokat, hogy a gyerekfelügyeletre, a láthatásra vonatkozó döntések alkalmával a nők és a gyermekek védelme a legfontosabb" – foglalta össze a politikus.

Schaller-Baross Ernő és Járóka Lívia, a Fidesz-frakció nevében azzal indokolták tartózkodásukat, hogy támogatják ugyan a célt, de nem támogatnak egy olyan jelentést, "amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel".

Cseh úgy véli, ebben is brüsszeli összeesküvést, Soros György terveit látja, vagy inkább igyekszik láttatni a Fidesz. Ez nagyon is beleillik abba a retorikába, amellyel a kormány az isztambuli egyezmény ratifikálását is rendre elutasítja. "A Fidesz képviselői ebből is egy propagandaháborút csinálnak."

 
Cseh KatalinFotó: Marc DOSSMANN / Facebook
 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a járvány alatt durván megugrott a párkapcsolati erőszak mértéke. Magyarországon ez hatalmas probléma, nagyon sok nő, nem tud kilépni a bántalmazó párkapcsolatból, az állam pedig nem adja meg a segítséget, amelyre jszükségük lenne. Ugyanez a helyzet a gyerekvédelemmel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Cseh Katalinnal
2021.10.07., csütörtök 7:15
Riporter: Mérő Vera