„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Antoni Rita: A járvány évtizedekkel vetette vissza a nemek egyenlőségéért vívott küzdelmet

13/05/2021 15:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus-járvány okozta korlátozások eredményeképpen hatványozottan megnőtt a nőkre nehezedő terhelés. Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint a járvány alatt drámaian megugrott a kapcsolati erőszakok száma is, ezért lenne különösen fontos az isztambuli egyezmény ratifikálása.

2021. május 13. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. május 13.) Antoni Rita
27:12
00:00

A koronavírus okozta válság a nőket aránytalanul jobban sújtja, egyre mélyebb a nemek közötti szakadék – állapította meg több felmérés is – írja hvg360 többek közt az Európai Parlament infografikájára hivatkozva.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy a felmérések adatai szerint évtizedekkel vetette vissza a járvány a nemek egyenlőségéért vívott küzdelmet. Első sorban a lezárások okoztak kárt – amelyek közegészségügyi szempontból szükségesek voltak – mert az állam nem nyújtott kellő segítséget a korlátozások kárvallottjainak.

Gregor Anikó szociológus munkatársaival végzett kutatására hivatkozva megemlítette, hogy mintegy félmillió családot érintett a digitális oktatás. Most azonban megváltoztak a nők szerepei: a takarítónő, a szakácsnő, és a munkavállaló mellett a tanárnő szerepét is fel kellett venniük annak ellenére is, hogy a férfiak nagyobb részt vállaltak a házimunkákból. Utóbbi azonban nem csökkent a terheken.

Antoni szerint a kormányáltal terjesztett ideológia is okolja ezt, mely szerint a nők inherensen gondoskodóbbak, és ami a családban legalábbis megszokott, az állami szinten a következőképpen csapódik le: "a nők amúgy is gondoskodók, ezért nem kell őket megfizetni azért, mert betegeket ápolnak, az elesetteknek segítenek szociális munkásként, gyerekeket tanítanak".

Antoni hangsúlyozta, krízisek miatt óhatatlanul csökken a családi kassza, aminek eredményeképp azokat a költségeket csökkentik a háztartások, amelyek első sorban a nők munkáját könnyítik meg.

Antoni Rita
 
Antoni Rita
 

A krízisek hosszútávú eredménye, hogy a háztartásokat egy keresettel nem lehet fenntartani, ami egyben azt is jelentette, hogy a nőknek a háztartáson kívül is munkát kellett vállalniuk. Ezzel nőtt a nők foglalkoztatottsága.

A koronavírus-járvány pozitív következménye, hogy a nők átlagkeresete 2020 és 2021 első két hónapjában nagyobb tempóban – 10,3 illetve 9,3 százalékkal – növekedett, mint a férfiaké. A különbség azonban így is nagy, 70 ezer forint a férfiak javára.

Az Isztambuli Egyezmény

Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése”. (Nőkért.hu)

Antoni szerint ha a nemek közti keresetkülönbség leküzdése ilyen tempóban halad, évtizedek telnek el, mire megszűnik. Ilyen szempontból a koronavírus hatásait évek múlva lehet majd felmérni. A fizetések meghatározása során indokolatlanul nagy hangsúlyt kap a nemi szocializáció, hogy szerénységet várnak el a nőktől. Hozzátette, nem lehet egyik napról a másikra felszámolni ezt a magatartást a nőkkel szemben.

A magyar kormány pedig éppen ennek ellenkezőjére törekszik. Erre utal gender fogalma körüli folyamatos vita is. Ennek kapcsán Antoni megjegyezte, tíz éve, hogy aláírhatóvá vált az isztambuli egyezmény, és amit a kormány azóta nem volt hajlandó ratifikálni. A ratifikálás elengedhetetlen, ezzel válik jogilag is kötelezővé az egyezmény.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylése nyomán megkapta a járvány alatt történt kapcsolaton belüli erőszakok számát – írja a Telex. Az eredmény döbbenetes, 88 százalékkal több esetet regisztráltak a járványidőszak  és azzal járó összezártság, kiszolgáltatottság ideje alatt.

Antoni Rita hangsúlyozta, hogy ezek az esetek csak azok, amelyek eljutottak a rendőrséghez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Antoni Ritával
2021.05.13., csütörtök 9:26
Riporter: Para-Kovács Imre