„Klubrádió
Esti gyors

Balázs: "Szeretnék légy lenni abban a szobában, ahol Orbán és Putyin tárgyal"

2/03/2023 18:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Orbán a svájci lapnak adott interjúban magát, mint Putyin egyenrangú tárgyalófelét igyekszik bemnutatni. Balázs Péter volt külügyminiszter ezt nem hiszi. Ugyanakkor durva diplomáciai hibának tartja azt, hogy a miniszterelnök arról beszél, hogy Trump meg tudná állítani a háborút. Kormányfőként az is a feladata, hogy más államokkal, és ne azok egy számára szimpatikus kormányával ápoljon jó viszonyt.

2023. március 02. Esti gyors-részlet (2023.03.02. Balázs Péter)
07:41
00:00

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, azt mondta Orbán Viktor a svájci Weltwoche hetilapnak, hogy "nagyon veszélyes lenne, ha Oroszország vesztesen jönne ki a konfliktusból" az orosz retorikának megfelelően kerülve a háború kifejezést.

"Meghökkentő Orbán azon kijelentése, hogy nem tudni, mi a hadban álló felek célja" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Balázs Péter. A volt uniós biztos, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere szerint nagyon is világosak a célok. A megtámadott Ukrajna magától értetődően védi országuk integritását, az Oroszország pedig be akarja olvasztani, Krím-félsziget mellé a további négy elfoglalt megyét.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán az interjúban magát, mint Putyin egyenrangú tárgyalófelét igyekszik bemnutatni, Balázs erős szkepszissel azt mondta, szeretne légy lenni abban a tárgyalószobában, ahol Orbán és Putyin tárgyalnak.

Sokkolónak nevezte Orbán menekültekre vonatkozó kijelentését, amely szerint Magyarország az első biztonságos állam az ukrán menekültek számára. "Mindenki tudja, hogy nem a Kárpátok szorosán vezet a biztonságos út, hanem a lengyel síkságon keresztül, amelyen az ukrán menekültek tömegei hakadnak.

"Ha Donald Trump lenne hatalmon, akkor eleve nem tört volna ki a háború. Ha pedig újraválasztanák Trumpot, ő valószínűleg néhány hét alatt elérné, hogy béke legyen" – fejtegette Orbán. Ezzel kapcsolatban a megjegyezte, hogy Orbán durva diplomáciai hibát vétett. A kormányzatok minden országban változnak, ezért az államok közti kapcsolatokat kell ápolnunk. Ennek ellenére az hogy a miniszterelnök arról beszél, hogy Trump, ha ő lenne az amerikai elnök, felér ha nem is hadüzenettel, de nagyon barátságtalan állásfoglalással Joe Bidennel szemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balázs Péterrel
2023.03.02., csütörtök 18:44
Riporter: Hardy Mihály