„Támogassa
Reggeli gyors

Balázs Péter: Semmi nem indokolja a nagy török-magyar szerelmet

19/12/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem csupán a Nyugat fricskázásának tartja Orbán Viktor Erdogant dicsérő szavait Balázs Péter, hanem pótcselekvésnek is, mert a Nyugat vezetői nem beszélnek róla ilyen elismerően. A volt uniós biztos szerint "nagyon kilóg a lóláb, hogy ez a szerelem a két vezető hasonló politikai stílusának szól".

2023. december 19. Reggeli gyors - részlet 23.12.19. Balázs Péter
13:21
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötött Erdogan török elnök budapesti látogatása alkalmával Magyarország és Törökország. Orbán Viktor miniszterelnök ezt a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködésnek nevezte.

"Törökország valóban nagyon fontos ország, Németország méretű, geopolitikai kulcspozícióban lévő állam. Ellenőrzi az Ázsiából Európába tartó migrációs útvonalat, NATO-tagországként pedig szövetséges" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Balázs Péter volt uniós biztos. A különbségeket is megemlítette: Törökország nem EU-tag, nem része annak a közösségnek, amely feladata a szoros politikai együttműködés. Ez utóbbiak alapján Balázs úgy látja, a Magyarország és Törökország közti kiemelt stratégiai együttműködést "kicsit túltolták". Arra is kitért, hogy a Törökországban uralkodó viszonyok aggasztók: az ellenzékkel, a sajtóval, a pedagógusokkal való bánásmódot nézve "semmi nem indokolja ezt a nagy szerelmet".

"Nagyon kilóg a lóláb, hogy ez [a szerelem] a két vezető hasonló politikai stílusának szól" – foglalta össze a szakember.

 

 
Balázs Péter
Klubrádió/Lantos Dániel
 

Megjegyezte, a kurdokkal szembeni magatartás alapján a török kisebbségi politika sem épp példamutató. A svéd NATO-csatlakozást is emiatt halogatja Törökország. A török vezetés a kezdetektől azt hangoztatja, hogy csak akkor hajlandó elfogadni Svédország belépését a katonai szövetségbe, ha a stockholmi kormány együttműködik az ankaraival a Kurd Munkáspárt elleni küzdelemben. Svédország e tekintetben nem teljesítette Erdogan minden követelését. A ratifikáció halogatásában Törökország egyetlen "utánfutója" pedig Magyarország.

Nem csupán a Nyugat fricskázásának tartja Orbán politikájának e részét, hanem pótcselekvésnek is, mert "nem kap Nyugatról ilyen dicséreteket, sem pompás találkozókat, ezért ezzel kárpótolja magát a magyar miniszterelnök.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péterrel
2023.12.19., kedd 8:10
Riporter: Dési János