„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs: Orbán politikája a hátsó gondolatok iskolapéldája

23/05/2023 10:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Elképzelhető, hogy az embercsempészek szabadon engedésével közvetett módon az osztrák szélsőjobb erősödését segíti a magyar kormány" – véli Balázs Péter.

2023. május 23. Reggeli gyors - részlet 23.05.23. Balázs Péter
08:38
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nemzetközi visszhangot keltett, hogy szabadon engedték a Magyarországon bebörtönzött embercsempészeket. Azt pedig a Politico hozta le, hogy Szijjártó Péter és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna "háborús szponzorok" listájáról.

"Az OTP ügye és az Ukrajnának szánt támogatások kapcsolata meglehetősen távoli. Az OTP fontos lehet a magyaroknak, de európai szemszögből közel sem akkora, hogy ezért meg kellene hiúsítani egy 500 millió eurós fegyvervásárlást" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Balázs Péter. A volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter, a Budapest Városdiplomáciai Akadémia igazgatója elmondta a magyar álláspont egyetlen okát abban látja: "a kormány Oroszország pártját fogja, és nem a megtámadott ország, Ukrajna oldalán áll, ahogy rajtunk kívül az egész szövetségi rendszerünk".

Súlyosabbnak látja a helyzetet az embercsempészek suzabadon engedésével kapcsolatban. "Iszonyú nagy bajban lehet a költségvetés, ha már abból akar a kormány pénzt csinálni, hogy börtönhelyeket szabadít fel, hogy ne kelljen etetni olyan embereket, akiket embercsempészetért csuktak le"– mondta, hozzátéve, hogy a helyzet ennél sokkal súlyosabb, hiszen úgy engednek el bűnözőket, hogy egyetlen követelést támasztanak velük szemben, el kell hagyniuk az országot. "Ez nem garancia arra, hogy nem fiolytatják tevékenységüket" – foglalta össze Balázs. 

Kifejtette, a kiutasítással ezek az emberek nem egy olyan országba térnek vissza, ahol adott esetben bűneikért letöltetik velük a büntetést, hanem nyugatra, vélhetően a szabadon engedésük miatt érthetően felháborodott Ausztriába. Ennek eredménye a fokozott határellenőrzés a magyar-osztrák határon, amely a határ két oldalán ingázó magyarok feltorlódását is jelentette.

"Orbán politikája iskolapéldája a hátsó gondolatoknak" – mondta hozzátéve, elképzelhetőnek tartja, hogy a bűnözők elengedésével a magyar kormány esetleg az osztrák szélsőjobbnak, a radikálisan bevándorlásellenes Szabadságpártnak akarhat – közvetett módon – kedvezni.

 
Balázs Péter
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péterrel
2023.05.23., kedd 6:40
Riporter: Dési János