„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán nem lehet példakép menekültügyben

23/05/2023 09:23

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Reinhold Einwallner, az osztrák szociáldemokraták biztonságpolitikai szóvivőjét idézi a Der Standard, aki szerint azzal, hogy a magyar kormány embercsempészeket engedett szabadon, új erőt adott az osztrák szélsőjobbnak.

2023. május 23. Reggeli gyors - részlet 23.05.23. Kárpáti János lapszemléje
05:10
00:00

A Reuters, azzal az osztrák-magyar diplomáciai konfliktussal kapcsolatban, amely a Magyarországon bebörtönzött embercsempészek szabadon engedése nyomán keletkezett, megjegyzi: Ausztria az első számú célországa a Balkánon át, Magyarországon keresztül az EU centrumába igyekvő, csempészek segítségét igénybe vevő migránsoknak. Bécs ezért biztonsági fenyegetésként éli meg ezeknek az embercsempészeknek az elengedését. A 2010 óta hatalmon levő, nacionalista Orbán-kormány olyan bevándorlásellenes és szigorú menekültügyi politikát folytat, ami konfliktust idéz elő az EU-val, és kiváltja az ENSZ menekültügyi főbiztosságának a bírálatát – teszi hozzá a hírügynökség. Kitér a tudósítás arra is, hogy a büntetésvégrehajtás adatai szerint a magyar börtönökben fogva tartottak több mint 13 százaléka embercsempészet miatt ül, és hogy a magyar rendőrség az elmúlt hónap során hetente több mint kétezer illegális migránst toloncolt vissza, illetve vett őrizetbe.

Orbán Viktor nem lehet példakép

Az APA osztrák hírügynökség – mint az a Der Standard című bécsi lap honlapján olvasható – beszámol arról: Reinhold Einwallner, az osztrák szociáldemokraták biztonságpolitikai szóvivője kijelentette: pártja évek óta figyelmeztet arra, hogy Orbán Viktor nem lehet sem példakép, sem partner a menekültügy kérdéseiben, és csak idő kérdése volt, hogy mikor hoz Orbán olyan döntést, amellyel nyilvánvaló módon szembe megy Ausztria érdekeivel, és amelynek nyomán mindkét jobboldali párt magyarázattal tartozik. A szociáldemokrata politikus utalása a kormányzó Néppárt mellett a szélsőjobboldali, radikálisan bevándorlásellenes Szabadságpártra vonatkozott. Ez utóbbinak a vezetője, Herbert Kickl most úgy foglalt állást: az embercsempészek magyarországi szabadon engedése csak megerősíti pártja eddig is vallott álláspontját, miszerint a lakosság megvédése az új népvándorlás negatív következményeitől elsősorban nemzeti feladat. A vitatott intézkedés osztrák szemszögből elfogadhatatlan – szögezte le Kickl, aki, mint arra az APA emlékeztet, korábban több ízben dicsérte a magyar menekültügyi politikát, a menedékkérelmek befogadásának a megtagadását.

Illegális bevándorlás - Épül az új, második határkerít?
 
Határkerítés
 Fotó: Ujvári Sándor / MTI
 

A görög Micotakisz elvégzi a piszkos munkát

Maradva a migrációs témánál, a New York Times, a görög parlamenti választásról szóló tudósításában Kiriakosz Micotakisz jobbközép irányzatú miniszterelnök sikerének okai közt első helyen említi a bevándorlókkal szembeni kemény fellépést. Ezt mind a választók, mind az Európai Unió illetékesei hajlandóak elfogadni annak fejében, hogy a kormányfő alaposan beavatkozik a görög gazdaság életébe, annak stabilitása érdekében. Micotakiszt vádolják azzal, hogy jogellenesen visszakényszeríti a tengerre a menedékkérőket. Elismerte, hogy a titkosszolgálat lehallgatott egy ellenzéki vezetőt. Megszilárdította a média felett gyakorolt ellenőrzését, olyan mértékben, hogy a sajtószabadság Görögországban európai mélypontra süllyedt. Mindez – írja a New York Times – csupa olyasmi, amit az Európai Unió által vallott értékek őrei megvetéssel említenek olyan jobboldali populista vezetők esetében, mint például a magyar Orbán Viktor, vagy az olasz Giorgia Meloni. De a görög Micotakiszt méltatja Brüsszel, mint olyan, Európa-párti konzervatívot, aki amellett, hogy biztosítja a görög gazdaság szilárdságát, katonai támogatást nyújt Ukrajnának is, valamint gondoskodik a regionális stabilitásról, olyankor, amikor Törökországban fennáll a politikai felfordulás eshetősége.

Az amerikai lap úgy fogalmaz, hogy Micotakisz elvégzi a piszkos munkát a kontinens érdekében, amikor visszatartja a migránsokat – és ez azt is mutatja, mekkorát változott Európa, abban az értelemben, hogy a korábban a jobboldalhoz kapcsolt kemény migránsellenes fellépés a fősodor irányvonalává vált.

A volt cseh miniszterelnök is ott volt a CPAC-en

Az ALDE európai liberális pártcsalád stockholmi értekezletén téma lesz, hogy Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, akinek a pártja, az ANO a liberális európai parlamenti frakcióhoz tartozik, május elején részt vett a CPAC amerikai konzervatív fórum budapesti konferenciáján, és ott, mint konzervatív vezetőt mutatták be – olvasható az EurActiv című brüsszeli uniós hírportálon. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az ALDE-képviselőcsoporthoz történt 2014-es csatlakozás óta az ANO több politikusa távozott a pártból azzal az indokkal, hogy az már nem tekinthető liberálisnak.  

Maga Babiš és az ANO vezetősége „liberális konzervatívként” jellemzi a pártot, és az európai liberálisoktól való eltérésüket leginkább abban határozzák meg, hogy nagyon kritikusak az EU zöldítési – és általános értelemben – klímapolitikájával szemben.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.23., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János