„Klubrádió
Galaxis kalauz

Babonák és nevek - Galaxis kalauz

22/01/2020 16:35

| Szerző: Klubrádió

A népszokások, babonák természetes velejárói az emberiség történelmének, hiszen a szokások adtak és adnak keretet az életünknek.

2020. január 22. Galaxis kalauz (2020. január 22., szerda 15:00)
46:46
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Vince napján nem olvadt a hó, legalábbis a Klubrádió környékén nem, ettől függetlenül bízzunk benne, hogy a bortermés jó lesz az idén is. A népszokások, babonák természetes velejárói az emberiség történelmének, hiszen a szokások adtak és adnak keretet az életünknek. Ma már persze sok hiedelemben nem hiszünk, mégis reménykedünk, hogy ha betartjuk a népszokást, talán meghozza az eredményét - végtére is az ember alapvetően babonás lény. 

Második megállónkban a névadási szokásokat vizsgáltuk meg. Megtudtuk, alapvetően a 20. század második felében volt megfigyelhető egy nagy változás, hiszen míg előtte a névadás nem titkolt célja az volt, hogy a felmenők, a család előtt tisztelegjenek vele, innentől kezdve megjelent egy új felfogás, miszerint a születendő gyermek individuuma került előtérbe, a névválasztással pedig pont az ő egyediségét szerették volna hangsúlyozni. Persze, az sem mindegy, milyen név tetszik a szülőknek. 

Valószínűleg a gyermekeiket Supeman-nek keresztelő szülők - leszámítva, hogy tisztelegnek kedvenc képregény-karakterük előtt -, bíznak abban, hogy a gyerek méltó módon fogja viselni a nevét. Nem járnak messze az igazságtól, hiszen az utolsó megállónkban kiderült, a név, illetve még inkább a becenév, valóban hozzájárul ahhoz, hogy saját magunkról milyen képet alakítunk ki. Ha például valaki a "Baba" becenevet még idős korában is megtartja, valószínű, hogy az illetőnek kora ellenére még mindig szüksége van arra, hogy a gyermeki énjét megtartsa. 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Galaxis kalauz
2020.01.22. 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória és Timár Ágnes