„Klubrádió
Azt beszélik

Azt beszélik – Vidéki barangolások a Klubrádió új műsorában

19/03/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió

Péntek délutánonként Józsa Márta azokat a hallgatókat várja, akik kíváncsiak az ország ügyeire, és akik azt is szeretnék érteni, hogy mi történik Budapesten kívül. Hiszen a választások után sokan megdöbbentek azon, hogy létezik egy ismeretlen Magyarország, amely másképp viselkedik, mint azt a fővárosból sokszor elképzeljük, pedig a gondok sok esetben hasonlóak. Talán megfelelő párbeszéddel közelebb kerülhetnénk más városok helyzetéhez, így tanulhatnánk, segíthetnénk egymást. A műsorban pár perces kis riportokkal, összefoglalókkal jelentkeznek majd vidéki kollégáink, akik igyekeznek közelebb hozni hozzánk az aktuális helyi történéseket.

2023. március 17. Azt beszélik (2023. március 17., péntek 15:00)
22:54
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta

Babos Attila a SzabadPécs főszerkesztője, azt mondja, Pécsett a jelenlegi ellenzéki városvezetés legalább nem akadályozza a munkájukat. Kitiltva ugyan nincsenek a sajtótájékoztatókról, de a minisztériumoktól és a fideszes politikusoktól most sem kapnak válaszokat a kérdéseikre. Úgy véli, vidéken a független sajtó még mindig részlegesen szabad, így különösen fontos, hogy felerősítsük egymás hangját.

Szabad Pécs
 

 

Március 15-én külön ünnepséggel készült a Fidesz helyi szervezete, Lázár János a cenzúráról mondott beszédet a Dóm téren. Babos Attila azt gondolja, világosan látszik, elkezdték az emberek ráhangolását a 2024-es tavaszi választásokra. Szerinte Orbánék minden olyan nagyvárosból presztízskérdés csinálnak majd, ahol ellenzéki a polgármester. Különösen figyelnek, hogy Pécsett se kövessenek el még egyszer olyan hibát, mint amilyen Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó jelölése volt, akinek korábban nem volt igazán mély kötődése a várossal.

Bethlen Tamás a Borsod24 munkatársa is örül, hogy még jobban foglalkozunk a vidéki aktualitásokkal. Úgy látja, Miskolcon nem az a legnagyobb probléma, hogy el tudják-e mondani véleményüket függetlenként, náluk a működési költségek finanszírozása jelenti a gondot.

A nemzeti ünnepen Veres Pál, a város polgármestere mondott beszédet, aki véleménye szerint már a jövő évi választásokra fókuszált, amikor az összefogást sürgette. Miskolcon a szíve mélyén mindenki belátta, a város irányítása csak együttes erővel maradhat az ellenzék kezében.

Borsod24
 

 

Szerinte a borsodiakat jelenleg leginkább a második felújítását elszenvedő diósgyőri vár foglalkoztatja. Új fejlemény, hogy a kormányközeli kivitelező levonult, amikor kiderült, hogy rosszak voltak a statikai vizsgálatok, és az egyik torony nem bírta el ráépítéseket, megrogyott. Elég erős ellenérzéseket vált ki a helyiekből, hogy a kivéreztetett, elvonásokkal sújtott Miskolcon érdemes-e további tízmilliárdokat költeni a várra.

Szilágyi József a Nyugat című lap főmunkatársa azt meséli, Szombathelyen az ellenzéki önkormányzattal korrekt a kapcsolatuk, kapnak választ a kérdéseikre, normálisan tudnak dolgozni. Reméli, hogy a műsor indulásával a híreiket szélesebb körben is megoszthatják.

Nyugat.hu
 

 

Azt mondja, náluk is érezhető az elégedetlenség pedagógus körökben, a központilag szervezett megmozdulásokból az itteni tanárok és diákok sem maradtak ki. A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban jelenleg is negyvenöt, egy másik iskolában további két pedagógus sztrájkol. Diákszervezetek most szombatra, a Fő térre hirdettek meg egy nagyobb tűntetést, amelyről természetesen tudósítanak majd.

Lékó Sándor az Ajkai szónak a főszerkesztője, de Veszprémet is képviseli majd a műsorban. Ajkán március elején hatalmas ellenzéki megmozdulás volt, amikor bezárták a Magyar Imre Kórház sürgősségi betegellátó osztályát, pontosabban törölték azt a kódszámot, amivel elszámolhatták volna a tevékenységüket. A kitartó városlakóknak és kórházi dolgozóknak köszönhetően úgy néz ki, hogy a menedzsment is aktivizálódott, és újabb eljárást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Óvatosan mondja ki, de várható, hogy a kórház visszakapja a korábbi státuszát, és újra a betegek szolgálatába tud állni.

Ajkai Szó
 

 

Lékó Sándor másik riportjából kiderül, hogy Veszprémben, amely 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lett, két lokálpatrióta, Diósdi László és Wéber László egy Chiléből indult nemzetközi kezdeményezés alapján, elkészítették a Történetek Veszprémről szóló könyvet (A Klubrádió hallgatói keddenként, a 11 órás hírek után hallhatnak egy-egy idézetet a könyvből). Az ebben szereplő szövegek maximum száz szóból állhatnak, a könyvben szereplő illusztrációk helyi művészek, festők és fotósok alkotásai. A kétnyelvű kötetet egy hónap alatt elkapkodták, és hiába nagy rá az érdeklődés, támogatás nélkül nem tudnak többet értékesíteni. Négyszer utasította el a kérésüket az Európa Kulturális Főváros projekt szervezői, holott Veszprémben nem lehet kapni egyetlen olyan könyvet sem, amely bemutatná a várost.

Azt beszélik
2023.03.17.
Műsorvezető: Józsa Márta