„Támogassa
Reggeli gyors

Az egymillió már nem jön össze

28/10/2019 10:18

| Szerző: Klubrádió

Emlékezetes, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely teremtését ígérte meg Orbán Viktor 2010-ben. Ez akkor is betarthatatlan ígéret, ha kozmetikázott számokat nézünk.

2019. október 28. Reggeli gyors - részlet 19.10.28. Dávid Ferenc
02:37
00:00

A kormány 800 ezer új munkahelyről beszél, szerintük ennyi létesült 2010 óta. Ez a szám azonban Dávid Ferenc közgazdász szerint téves, rossz statisztikai adatokon alapszik. A statisztikai hivatal nyári adatokat hasonlított össze 2010-es tavaszi adatokkal. A VOSZ korábbi főtitkára szerint a valós szám maximum 650 ezer körül lehet. Ám akár ezt, akár a kormány által közölt számot nézzük, ezt már nem lehet 1 millióra növelni 7 hónap alatt.

Vannak még további problémák is a statisztikával. Beleszámolják a közmunkát is, és a külföldön végzett munkát is, utóbbi esetben nem a kivándoroltakról van szó, hanem olyan emberekről, akik hazai vállalat külföldi telephelyén dolgoznak. Ha a számok mögé nézünk egy kicsit, az is kiderül, hogy a közszférában megduplázódott a létszám, ami nem jó hír gazdasági szempontból, mert a versenyszférában kellene inkább erősíteni. S mint ahogy Orbán Viktor ígéretében is benne volt, a vállalkozói szektornak kellene munkahelyeket teremtenie.

Dávid Ferenc szerint nagyon nagy dolog, ha egy évtized alatt félmillió valódi munkahely keletkezett, és annak is örülni lehet, hogy kétségtelenül növekedtek a bérek, de akkor a valódi számokat kell közölni, mert azok vállalhatóak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes