„Klubrádió

Nem csak a rabszolgatörvénnyel van baj

13/12/2018 12:07

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi törvények -beleértve a rabszolgatörvényt is- lealacsonyítják, kizsigerelik a négy és fél millió munkavállalót. Ezért egy Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal összehívását javasolja a közalkalmazottak szakszervezete.

2018. december 13. Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal
00:00
00:00

Az összes olyan törvényt újra kellene tárgyalmi, amely a munka világát szabályozza, de nem a parlamentben, hanem egy kerekasztalnál. Ezzel a javaslattal állt elő az MKKSZ, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Boros Péterné elnök elmondta, hogy olyan feszültség van a társadalomban, amelyet másképp nem lehet feloldani. A jelenlegi törvények lealacsonyítják, kizsigerelik a mintegy négy és fél millió munkavállalót. Egyeztetésre hívják tehát a pártokat, a szakszervezeteket, civil szervezeteket, önkormányzati érdek-képviseleteket és munkaadókat.

Emlékeztetett arra, hogy a majd 30 évvel ezelőtti rendszerváltást is tárgyalások előzték meg, éppen azért, hogy konszenzust teremtsenek és megőrizzék a társadalmi békét. Az elnök szerint nem az utcán kell megoldani a problémákat, nem ott kell a munkavállalók érdekeit védeni, és a sztrájk is arra való végső soron, hogy kikényszerítse a tárgyalást.

Boros Péterné arról is beszélt a Reggeli Gyorsban, hogy a kormánynak figyelnie kell a társadalmi igényekre, többet kell törődnie a munkavállalókkal, a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal pedig képes lesz nyomást gyakorolni rá.

Rózsa Péter interjúját a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán