„Klubrádió
Reggeli gyors

Egymásnak ugrasztaná a tanárokat a szakképzési törvény

21/10/2019 14:41

| Szerző: Klubrádió

Már tájékoztatni kellene a végzős általános iskolásokat, hogy jövőre hol tanulhatnak tovább, de a szakképzésről semmit nem lehet tudni. Csak azt, hogy átalakítják.

2019. október 21. Reggeli gyors - részlet 19.10.21. Szenes György
06:57
00:00

Még törvény sincs arról, hogyan alakítják át a szakképzést, rendeletekről, részletes szabályokról nem is beszélve. Tantervről, tankönyvről még csak nem is álmodnak a pedagógusok, velük senki sem egyeztetett a kormányzat ködös elképzeléseiről, mondjuk ez nem számít újdonságnak a NER-en belül. A támpont annyi, hogy kétféle, vagy inkább kétszintű szakképzés lesz: a 3 éves szakképző és az 5 éves technikum. Az ezekben tanítható mintegy 170 szakmának már van neve, ezen kívül egy ötsoros összefoglaló arról, hogy mi is ez. Ezen „ismeretek” birtokában kellene kiállniuk a tanároknak, igazgatóknak a nyolcadikosok elé, hogy orientálják őket egy nekik való pálya felé. A diákoknak pedig választaniuk kell, hol folytatják jövő ősszel.

Szenes György, a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának elnöke úgy véli, hogy a technikumi képzés jó alap lehet, a 3 éves képzés viszont rövid. Olyan kevés közismeretei tárgy fér bele, hogy az onnan kikerülő fiatalok képtelenek lesznek továbbképezni magukat, nem tudnak majd alkalmazkodni a világ, és benne a szakmájuk változásaihoz.

Ami biztosan felforgatja majd a talán még létező nyugalmat, az a bérrendezés. Mérnöktanárt, műszaki tanárt, informatika tanárt lasszóval sem lehet fogni, tekintettel arra, hogy az iparban három-négyszeres pénzt lehet keresni. Az oktatóhiányt úgy próbálja enyhíteni a kormányzat, hogy közalkalmazotti státuszból áthelyezi őket munkavállalóvá, így nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk, ezáltal rugalmasabban kezelhető, emelhető a fizetésük. A közismereti tárgyakat tanító pedagógusok maradnak közalkalmazottak. Szenes György szerint ez egy-egy tantestületen belül óriási feszültségeket kelt. Egy iskola tantestületének egységesnek kell lennie, nem lehetnek benne első- és másodrendű tanárok, attól függően, hogy valaki villamosságtant tanít, vagy magyar irodalmat, vagy angolt. Arról nem beszélve, hogy egy technikumból kijövő fiatal rögtön két-háromszorosát keresi meg, mint az, aki pár hónapja még tanította.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.21. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes