„Klubrádió
Reggeli gyors

"A patkányok helyzetbecslése a Google Térképhez hasonló"

24/11/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kísérletek során arra jöttek rá tudósok, hogy a patkányok idegrendszerének helyzetbecslése nem csak a lehetséges útvonalakat képes felmérni, de bizonytalanságokat is – mondta el a Klubrádiónak Orbán Gergő, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa.

2022. november 24. Reggeli gyors - részlet 22.11.24. Orbán Gergő
08:32
00:00

Ujfalussy Balázs, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet és Orbán Gergő, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai az eLife folyóiratban a napokban megjelent tanulmánya szerint az egyedi navigáció során a rágcsálók idegrendszere nem csak rövidtávon képes előre jelezni az állat pozícióját, de az előrejelzés bizonytalanságát is meg tudja jeleníteni. A kutatók azt találták, hogy a bizonytalanság alapját képező különféle lehetőségek sorozatosan egymás után jelennek meg, és nagyjából 0.1 másodpercenként kiválasztódik egy új, lehetséges útvonal – írta meg a Qubit.

Orbán Gergő, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa a Klubrádiónak elmondta, hogy a kísérletek leginkább matematikai alapon közelítették meg a kérdést. Ennek megfelelően az egerek helyzetbecslését a Google Térképhez hasonlította. A kutatás azt is alátámasztja, hogy nemcsak helyzetbecslés zajlik a patkányok idegrendszerében, hanem egy komplexebb, "izgalmasabb" tervezési folyamat is.

A tudósok azt feltételezik, hogy a patkányoknak van valamiféle modellje a körülöttük lévő világról, amely nem csupán lehetséges útvonalakat jelent, hanem különböző komplex témyezők alapján határozzák meg mozgásukat. Bizonyos betegségek ezt az orientációs képességet rontják.

"Egy kis lépést tettünk afelé, hogy megértsük e képesség matematikáját" – mondta Orbán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Gergővel
2022.11.24., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovics Eszter és Selmeci János