„Klubrádió
Esti gyors

Az Autóklub ügyvédje szerint illegitim a Lánchíd autómentességét megalapozó körkérdés

20/06/2023 20:42

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A minden elemében manipulatívan megrendezett lakógyűléses szavazás, nem lehet hivatkozási alap a Lánchíd kérdésének megnyugtató lezárásához – mondta Dr. Kovács Kázmér ügyvéd. A Lánchíd autómentessé tétele elleni érvek felsorolása mellett a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy milyen kompromisszumokat ajánlottak, amik azonban süket fülekre találtak.

2023. június 20. Esti gyors-részlet (2023.06.20.) Kovács Kázmér
06:22
00:00

Minden elemében manipulatívnak nevezte Dr. Kovács Kázmér ügyvéd azt "Budapesti lakógyűlést", amelynek eredményeire hivatkozva Karácsony Gergely főpolgármester elzárná az autók elől a Lánchidat. Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy valós hatástanulmányok nélkül érzelmi alapú döntés szülessen egy közlekedésszervezési kérdésben.

A körkérdésre a szavazásra jogosultak 9 százaléka, vagyis összesen 136 435 budapesti lakos élt a válaszadási lehetőséggel. A kérdőív visszaküldői közül 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át a hídon. Karácsony Gergely szerint az eredmények kötelezik a döntéshozókat.

Kovács Kázmér szerint a válaszadóknak valószínűleg közel 5 százaléka szavazott a jelenlegi forgalmi rend fenntartására. Hozzátette, a tesztidőszakban a hídon a BKK 50 százalékkal sűrítette az autóbuszjáratok számát. Az átkelő forgalom viszont alig több mint 10 százalékkal növekedett, tehát az erre való hivatkozás megalapozatlan volt – tette hozzá

Ugyanakkor a külföldi városokkal való példálózás sem volt megalapozott, mivel a hidak sűrűségét tekintve Budapest elmarad a hivatkozott városoktól a hidak sűrűségét illetően. Budapestnek az észak-déli kiterjedése körülbelül 24-25 kilométer, viszont nyolc kilométer az a terület, ahol a hidak vannak. Ha ebből elveszünk egyet, akkor lehet, hogy nyerünk a Clark Ádám tér, vagy a Széchenyi tér forgalmi adatait illetően, de ugyanez a többlet megjelenik a szomszédos hidakra vezető utak forgalmán – magyarázta az ügyvéd.

Az Autóklub ugyanakkor felajánlott több kompromisszumos megoldást is a kérdésre – mondta Kovács. Az egyik ilyen, hogy az I. és az V. kerület lakói számára kedvezményt kéne nyújtani az autóval való átkelés terén, hiszen ők lennének a legkitettebbek a Lánchíd lezárása esetén annak, hogy kerülőt kelljen tenniük – fejtette ki az ügyvéd. Másik javaslatuk szerint érdemes volna a Lánchídat csak a nyári hétvégéken vagy a nyári szünetben lezárni.

A főváros megbízásából 2018-ban a FŐMTERV készített egy olyan szakmai tanulmány, amely szerint közlekedésmérnökök kontraproduktívnak tartják a főváros egy hídjának ilyen radikális lezárását – emlékeztetett Kovács. A főváros meg se hallgatja a szakértőket, ehelyett valamilyen vélt prekoncepció mentén irányított kérdésfeltevést intézett a fővárosiakhoz – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dr. Kovács Kázmérral
2023.június 20., kedd, 18:31
Riporter: Szénási Sándor